"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Μοναδικός στόχος της Άγκυρας η πλήρης ένταξη στην ΕΕ»

Ο μόνος στόχος της υποψηφίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκίας, στις συνομιλίες της με αυτήν παραμένει η πλήρης εισδοχή της στις τάξεις της και ουδεμία άλλη επιλογή μπορεί να γίνει αποδεκτή, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης προόδου της χώρας του από την ΕΕ σήμερα, Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, κάλεσε την ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά εκτίμησε ότι δεν σημειώθηκε καμιά πρόοδος την περασμένη χρονιά, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ένωσης.

«Τουρκικό όχι σε συνάντηση με το Συμβούλιο σύνδεσης της ΕΕ επί Κυπριακής Προεδρίας»

Η Τουρκία θα αποφύγει οποιαδήποτε συνάντηση με το Συμβούλιο σύνδεσης της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ένωσης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, αν μέχρι τότε δεν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία «να εκπροσωπεί ενωμένο όλο το νησί», δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός ευχήθηκε να έχει μέχρι τότε λυθεί το Κυπριακό, αλλά σημείωσε ότι εάν δεν έχει λυθεί, τότε η Άγκυρα θα διακόψει τις επαφές της με το Συμβούλιο, ενώ θα συνεχίσει κανονικά τις επαφές της με τα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ, την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, τα Δικαστικά σώματα κ.ο.κ.

«Μόνο σε δύο περιπτώσεις χρειάζεται η επαφή με το Συμβούλιο», είπε ο Τούρκος υπουργός, δηλαδή, «όταν πρόκειται να ανοίξει κάποιο νέο κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση και στην περίπτωση της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης». Αλλά προέβλεψε ότι «δεν πρόκειται να ανοίξει κάποιο νέο κεφάλαιο κατά το εξάμηνο της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και παρατήρησε ότι η Τουρκία ανέβαλε τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης, κατά την διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας. «Δεν θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια αν το αναβάλουμε για μια ακόμα φορά», είπε.

ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν αναλαμβάνει καμιά δράση, αντιδρά σε ενέργειες που αναλαμβάνουν άλλοι». «Αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση σταματήσει την δράση της, αυτόματα θα σταματήσει κι η Τουρκική αντίδραση», είπε.

«Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα δείξει υπομονή και θα περιμένει μερικούς μήνες μέχρι την ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του κυπριακού, πριν προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της σε σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, «την ίδια στιγμή που η ΕΕ θα εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση που πήρε, για να άρει τον αποκλεισμό των τουρκοκυπρίων»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: