"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι επτά συριγμοί της χρεοκοπίας

Του Ζ. ΤΣΩΛΗ

Ολοι όσοι ζουν µέσα στην καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, ασφαλώς και αντιλαµβάνονται ότι η Ελλάδα είναι θύµα των πολιτικών. Πώς αλλιώς να εξηγήσουν την τρελή πορεία που χάραξαν κυβέρνηση, κεντρική τράπεζα και οι Ευρωπαίοι που µας επιτηρούσαν από το 2005, γνωρίζοντας από τότε τα πραγµατικά προβλήµατα της οικονοµίας;

Για την Ιστορία λοιπόν και όσους δεν άκουσαν τους... επτά συριγµούς, ας θυµίσουµε τα σηµάδια της πολιτικής που, όπως είπε στη Βουλή η κυρία Βάσω Παπανδρέου, «έχει οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση και τη χώρα στην κατάρρευση».


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010: «Προσπαθούµε να αλλάξουµε την πορεία του “Τιτανικού”. Αυτό δεν µπορεί να γίνει σε µία ηµέρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. ∆ύο µήνες αργότερα προσέφυγε στο ∆ΝΤ.
 

ΝΤΑΒΟΣ - 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011: «Ασφαλώς το ερώτηµα της αναδιάρθρωσης του χρέους πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουµε, δεν θα κινηθούµε προς την αναδιάρθρωση» διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ.
 

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΟ - 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011: «∆εν είµαι ο µόνος που απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης» είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Γ. Παπακωνσταντίνου, µετά τη συνάντηση τραπεζιτών στη Βόρεια Ιταλία...

ΑΘΗΝΑ - 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011: «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυµητή. Θα είναι καταστροφική» για την πρόσβαση στις αγορές, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας την έκθεσή του.

ΑΘΗΝΑ - ΜΑΪΟΣ 2011: «Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαµε µε διασκεδάζουν...» είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην ιταλική «La Stampa». «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος µιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Για το τραπεζικό σύστηµα οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες. Θα υπήρχε σίγουρα πρόβληµα στην καταβολή των συντάξεων».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011: « Καταφέραµε να αποτρέψουµε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν αναπόφευκτο. Να µη ζήσει η χώρα µας και η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες µιας χρεοκοπίας» δήλωνε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011: «Είµαστε σε µια διεθνή καταιγίδα. Πρώτη προτεραιότητά µας να σώσουµε τη χώρα από τη χρεοκοπία» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη ∆ΕΘ. Στο ενδιάµεσο δεν έκαναν τίποτε. Μόνο την τελευταία στιγµή κατέφευγαν πάντα σε ηµίµετρα. Κάπως έτσι, φθάσαµε στο σηµείο µηδέν. Ας ελπίσουµε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλογιστούν τι σηµαίνει για το ευρωπαϊκό όραµα µια απόφαση που θα µας οδηγούσε στη χρεοκοπία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: