"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Εκθεση με δύο... γραμμές για την ενταξιακή της πορεία απο την Κομισιόν

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Αποδοκιμασία των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και "χάδια" σε ό,τι αφορά τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας περιέχει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και απευθύνεται έκκληση για αποφυγή κάθε είδους απειλής η ενέργειας που διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ενώ εκφράζεται απόλυτη υποστήριξη στο δικαίωμα των κρατών-μελών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης διμερών συμφωνιών που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Με τη δήλωση αυτή αποδοκιμάζεται η πολιτική απειλών που ακολουθεί η Τουρκία με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία καλείται ακόμη να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Κομισιόν "χάιδεψε" και πάλι την Τουρκία, καθώς όχι μόνο αναφέρεται σε "συνοριακές διαφορές", αλλά και αρκείται σε απλή καταγραφή του γεγονότος ότι η Ελλάδα "διαμαρτύρεται" για παραβιάσεις και απουσιάζει κάθε αναφορά στο casus belli.

"Ενας σημαντικός αριθμός τυπικών διαμαρτυριών έχουν γίνει από την Ελλάδα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της και του εναέριου χώρου της από την Τουρκία, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά".

Στο κείμενο της Στρατηγικής Διεύρυνσης, η άτονη και αδιάφορη αυτή "δημοσιογραφικού" χαρακτήρα διαπίστωση συνοδεύεται και από μία ακόμη φράση για την ανάγκη να αυξήσει η Τουρκία τις προσπάθειες "για επίλυση των ανοικτών θεμάτων, περιλαμβανόμενων και των συνοριακών διαφορών με τους γείτονες". Η αναφορά αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς, όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι οι συνοριακές διαφορές, αλλά η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Ε. Μπαγίς, εξέλαβε την έκθεση, όπως είπε, ως απόδειξη της ανάγκης για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και σε ό,τι αφορά την Κύπρο τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι "δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν το κόστος της μη επίλυσης του Κυπριακού", προσθέτοντας ότι η ΕΕ "χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα είναι σαν ανάπηρη πάπια"..

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: