"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η σωτηρία μετά την υποταγή

Tου Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
serkon@otenet.gr

Πολλοί εντυπωσιάζονται από την ένταση με την οποία η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιμένουν στην τιμωρία των χωρών που αποκλίνουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά ώστε να παραδειγματιστούν και όσοι άλλοι είναι έτοιμοι να αμαρτήσουν! Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στο παράδοξο να υπάρχει ενιαίο νόμισμα χωρίς ενιαία δημοσιονομική πολιτική, αλλά και στην αρχή ότι οι παραβάτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν συγχωρούνται. Τουλάχιστον, όχι χωρίς να μετανοήσουν έμπρακτα… 

Η αντίληψη της γερμανικής ηγεσίας αλλά και σκανδιναβικών χωρών δεν είναι τυχαία και δεν προκύπτει απλώς από συμφέροντα. Βασίζεται στις προτεσταντικές αρχές, με τις οποίες μεγάλωσαν…

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 494 χρόνια από την έναρξη της θρησκευτικής μεταρρύθμισης. Τη μέρα εκείνη, ο Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκόλλησε στις θύρες του καθεδρικού ναού της Βυρτεμβέργης τις 95 θέσεις, με τις οποίες κατήγγελλε ως αντιχριστιανική την πώληση συγχωροχαρτιών από τον Πάπα. Οι απόψεις του Γερμανού θεολόγου προβλέπουν ότι ο άνθρωπος κουβαλά από τον Αδάμ και την Εύα βαριά «κληρονομική αμαρτία», από την οποία δεν μπορούν να τον σώσουν τα συγχωροχάρτια του Πάπα.

Η σωτηρία των χριστιανών χρειαζόταν διαφορετική αντιμετώπιση, την οποία περιέγραφε στις θέσεις του. Ας διαβάσουμε μερικές απ’ αυτές: 
«Οταν ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είπε, “μετανοείτε” (Ματθ. δ17), ήθελε ολόκληρη η ζωή των πιστών να είναι μια ζωή μετάνοιας. Η φράση αυτή δεν μπορεί να κατανοηθεί σαν να αναφέρεται στο μυστήριο της μετάνοιας, δηλαδή στην εξομολόγηση και τη συγχώρηση όπως παρέχονται από τον κλήρο.

Ωστόσο, δεν σημαίνει απλώς και μόνο εσωτερική μετάνοια. Αυτή δεν έχει αξία παρά μόνον αν παράγει διάφορες μορφές εξωτερικής ταπείνωσης της σάρκας (εννοεί αυτομαστίγωση και άλλες μορφές σωματικής αυτοτιμωρίας). – Η τιμωρία της αμαρτίας διατηρείται όσο παραμένει το μίσος προς το εγώ (δηλαδή, η πραγματική εσωτερική μετάνοια), άρα μέχρι την είσοδό μας στη Βασιλεία των Ουρανών. – Ο Θεός δεν δίνει άφεση σε κανέναν, εκτός κι αν την ίδια στιγμή ο άνθρωπος ταπεινωθεί σε όλα τα ζητήματα και δηλώσει υποταγή στον ιερέα, τον εκπρόσωπό Του. – Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξαπατηθεί από τη γενικευμένη και εύκολα παρεχόμενη υπόσχεση για απελευθέρωση από την ποινή. Οσοι πιστεύουν πως μπορούν να είναι βέβαιοι για τη σωτηρία τους επειδή αγόρασαν συγχωροχάρτια, θα είναι καταραμένοι αιώνια, μαζί με τους δασκάλους τους. Ο χριστιανός που μετανοεί ειλικρινά, αναζητεί και επιδιώκει να πληρώσει ποινές για τις αμαρτίες του».

Ο θεολόγος Χορστ Κάσνερ, πατέρας της Αγκελα Μέρκελ, είχε διοριστεί ως λουθηριανός ιερέας στο Βρανδεμβούργο, στην Ανατολική Γερμανία, πολύ κοντά στην περιοχή όπου δίδαξε ο Λούθηρος.  

Δεν ακολουθούσε τον Καλβίνο, που παρακινούσε να δίνονται άτοκα δάνεια σε φτωχά άτομα ή στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: