"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εισήχθησαν ως μέλλοντες γιατροί και θα αποφοιτήσουν ως... νοσοκόμοι.

Του Αποστολου Λακασα

Εισήχθησαν ως μέλλοντες γιατροί και θα αποφοιτήσουν ως... νοσοκόμοι. Μπήκαν για να γίνουν φιλόλογοι και πλέον βλέπουν τη θύρα εξόδου. Πρόκειται για εισακτέους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολή ή και να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας ενός νέου λάθους, που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος -διά χειρός Πανάρετου- εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. 

Είναι η δεύτερη αλλαγή, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις 26 Αυγούστου, στην οποία προχωρεί το υπουργείο Παιδείας λόγω λάθους στους πίνακες εισακτέων. Προηγήθηκε η, καθ’ υπέρβαση του αρχικού αριθμού εισακτέων, εισαγωγή υποψηφίων που είχαν ξεχάσει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μηχανογραφικό δελτίο. Αποτέλεσμα είναι να οδεύουμε προς το τέλος Οκτωβρίου και το κεφάλαιο των πανελλαδικών εξετάσεων να μην έχει κλείσει.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν  στελέχη του υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι μερικές δεκάδες υποψηφίων παρότι είναι παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις στα ΑΕΙ, που δόθηκαν στους υποψηφίους των κατηγοριών αυτών (3.754 στους πολύτεκνους και 3.172 στους τρίτεκνους)

Πώς γίνεται αυτό; 

Ο νόμος ορίζει ότι ένας υποψήφιος για να υπαχθεί σε μία από τις δύο ειδικές κατηγορίες πρέπει το μεγαλύτερο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας να είναι έως 23 ετών και στην περίπτωση των τρίτεκνων έως 26 ετών. Ετσι, όταν ορισμένοι υποψήφιοι από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατέθεσαν τα δικαιολογητικά, που θα έπρεπε να δικαιολογούν την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία, διαπιστώθηκε ότι ο μεγάλος αδελφός/ή ξεπερνούσε το όριο ηλικίας.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα; 

Οι παραπάνω εισακτέοι θα εισαχθούν με κριτήριο τις βάσεις εισαγωγής της γενικής κατηγορίας των 77.893 εισακτέων. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει την πλειονότητα από τους παραπάνω σε σχολή με χαμηλότερη βάση, ενώ κάποιοι θα αποκλειστούν εντελώς από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ενδεικτικά, από τις ειδικές κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων εισήχθησαν υποψήφιοι με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, με 2.604 στο Μαθηματικό Αθήνας, με 7.258 στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ. Την ίδια στιγμή από τη γενική σειρά υποψηφίων οι βάσεις ήταν 17.261 στη Φιλολογία, 15.769 στο Μαθηματικό και 21.715 στην Αρχιτεκτονική. Στην Ιατρική Αθήνας ο τελευταίος εισακτέος από τη γενική σειρά είχε 19.153 μόρια, ενώ ο τελευταίος από πολύτεκνη οικογένεια 15.667 μόρια. Εάν υπάρχουν πολύτεκνοι που δεν πληρούν το όριο ηλικίας του μεγάλου αδελφού και εισήχθησαν μεταξύ των τελευταίων στην Ιατρική Αθηνών, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν στη Νοσηλευτική Σπάρτης, όπου η γενική βάση εισαγωγής είναι 14.855 μόρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: