"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΧΙ κύριε Πρόεδρε


ΟΙ διαμαρτυριες μεριδας του λαου στις εκδηλωσεις για την 28η Οκτωβριου ηταν εξοχως αποκαλυπτικες για τρια τουλαχιστον κεφαλαια της πολιτικης ζωης του τοπου:

Πρωτον, συσσωμη η κυβερνηση,η αξιωματικη αντιπολιτευση και η συντριπτικη πλειονοτητα των ραδιοτηλεοπτικων δημοσιογραφων με τις τοποθετησεις τους εδειξαν,οτι θεωρουν τις επετειους σαν ημερες ληθης και οχι μνημης. Ετσι οπως μας πληροφορουσαν με φορτικοτητα,οτι ο γιορτασμος της ημερας του ΟΧΙ αφορα στη συγκεκριμενη ημερομηνια του '40, και καθε αναγωγη του μηνυματος στις μερες μας αποτελει υβρι και καπηλεια!
Προφανως κανουν οτι δεν ξερουν πως οι επετειοι και οι ημερες μνημης υπαρχουν για να διδασκουν. Να διδασκουν νοοτροπιες και χρησιμοτητες προς επαναληψη. Υπαρχουν σαν παραδειγματα προς μιμηση.Δεν ειναι λοβοτομημενες εκδηλωσεις δικην μνημοσυνου συγγενων.
Και προφανως κανουν οτι δεν καταλαβαινουν, οτι η παραχωρηση εθνικης κυριαρχιας,η επιτροπεια,για ευτελεις κι ολας λογους, η Κατοχη δηλαδη, με αλλους συσχετισμους δυναμεων επικυριαρχιας - πολιτικους και οικονομικους αντι για στρατιωτικους - δεν ειναι αποδεκτη απο τον λαο. Τοσο απλα και καθαρα.

Τι πιο φυσικο τη μερα του γιορτασμου του ΟΧΙ ο λαος να εκφραστει, αποδοκιμαζοντας τους πολιτικους που τον παραδινουν δεμενο πισθαγκωνα σε εναν νεο κατακτητη. Οπως εχω ξαναγραψει,ο λαος θα καταλαβαινε πολυ καλυτερα μια ανατροπη της μεχρι σημερα οικονομικης ,εργασιακης και κοινωνικης του ζωης αν γινοταν απο την κυβερνηση του και μονο, προς οφελος του κοινωνικου συνολου. Καθηκον της κυβερνησης του ηταν να πεισει τον λαο γιαυτη την αναγκαιοτητα. Η οποια ειναι πραγματικη.

Σημερα ομως ο λαος βλεπει να θυσιαζονται οι ιδιοι και οι ιδιοι,να απειλουνται τα πιο αδυναμα στρωματα και ολη η μεσαια ταξη, να χαϊδευονται οι καθ εξιν φοροφυγαδες ελευθεροι επαγγελματιες και κομπιναδοροι,να διαφευγει ολο το μεγαλο κεφαλαιο,να πληρωνει για να σωζωνται μονο οι τραπεζιτες και οι πραιτωριανοι των βουλευτων και κοινοτικων αρχοντων μεσα στις ταξεις των δημοτικων και δημοσιων υπαλληλων.Ολα αυτα,για τα δανεικα μιας σπαταλης ρουσφετολογικης κομματοκρατιας,που η ιδια σημερα εχει το θρασος να εκχωρει τον πλουτο και την κυριαρχια της Ελλαδας σε ξενους εισβολεις.

Δευτερο κεφαλαιο,που αναδεικνυεται απο τις αποδοκιμασιες κατα τους γιορτασμους ειναι η επικινδυνη ομοιοτητα στη νοοτροπια των εξουσιων.Η κυβερνηση με καθε φωνη επιχειρησε να ενοχοποιησει για τα επεισοδια τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου θυμισε ανατριχιαστικα τη χουντα,που για καθε φωνη αντιστασης εφταιγε "μια μικρη μειοψηφια ταραχοποιων κομμουνιστων". Ακομα ηχει στ αυτια μου η επαναλαμβανομενη φραση επι 7 χρονια. Οπως ηχει επικινδυνα πια η εμμονη πως για καθε αντιδραση φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επικινδυνα,γιατι ο λαος που ξεσηκωνεται και διαμαρτυρεται χωρις να ανηκει στον ΣΥΡΙΖΑ εξαγριωνεται ακομα περισσοτερο. Επικινδυνα,γιατι φαινεται οτι η κυβερνηση,ακριβως οπως και η χουντα,δεν εχει πλεον καμμία επαφη με την πραγματικοτητα του λαου. Ζει στον κοσμο της.

Τριτο στοιχειο των ημερων ηταν η αντιδραση του προεδρου της Δημοκρατιας στις αποδοκιμασιες του πληθους στη Θεσσαλονικη. Ο προεδρος υπεπεσε στο ανεπιτρεπτο ατοπημα να θυμωσει με τον λαο! Τον ιδιο λαο,που ο ιδιος επανειλημενως καλει την κυβερνηση να σταματησει να τον αδικει οικονομικα και εργασιακα! Τον ιδιο λαο,που ο ιδιος επανειλημενως καλει να μην παραμενει απαθης,αλλα να στεκεται υπευθυνος απεναντι στη μοιρα του.Τον ιδιο λαο,που ο ιδιος επανειλημενως καλει να ορθωνει πατριωτικο αναστημα απεναντι σε καθε ξενη επιβουλη.

Ο λαος δεν ενδιαφερεται αν ο προεδρος της Δημοκρατιας ηταν ανταρτης κατα των Γερμανων στα 15 του χρονια απο τη στιγμη που δεν ειναι ανταρτης κατα των Γερμανων στα 75 του χρονια,ως ανωτατος αρχοντας.  

Ο λαος δεν ξεχνα οτι "τα στερνα τιμουν τα πρωτα".

Ο προεδρος της Δημοκρατιας εδειξε στη Θεσσαλονικη,οτι ενδιαφερεται περισσοτερο για την υστεροφημια του παρα οτι ταυτιζεται με τον λαο. Δεν εξηγειται αλλιως η ανεπιτρεπτη για ανωτατο αρχοντα εκρηξη του επειδη 30 ατομα φωναζαν εναντιον του.  

Ο προεδρος της Δημοκρατιας οφειλει να καταλαβαινει και να κατανοει τον λαο. Ακομα και οταν μοιαζει οτι τον αδικει ολαος. Ιδιως, οταν ο λαος αδικειται καταφωρα.Ο προεδρος οφειλει να υπερασπιζεται τον λαο και οχι οσους εξουσιαζουν τον λαο. Αλλιως,γινεται ενα μ αυτους ,που αδικουν το λαο.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας,αντιθετως, χρωσταει ενα μεγαλο ευχαριστω στον λαο. Ο οποιος,αν και ξερει οτι ο ανωτατος αρχων υπεραμοιβεται σε χρονους δυσκολους,χωρις ο ιδιος να εχει ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να κουρευτουν στο ελαχιστο οι απολαβες του, δεν τον εχει λοιδορησει γιαυτο. Την ωρα που ο λαος χανει μαζι με οσα δικαιουται και την αξιοπρεπεια του.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας ορθωσε την Παρασκευη το βραδυ μερικα οργισμενα ερωτηματα προς τον λαο, ως απαντηση στα επεισοδια της Θεσσαλονικης. Αντι να ορθωσει ενα και μοναδικο ερωτημα προς τον εαυτο του: Ποσο πιο συνεπης θα ηταν με οσα διακηρυσσει τοσα χρονια αν εμενε ορθιος στη θεση του την Παρασκευη. Και αν αντι οργης προς το πληθος εξεδιδε απλως μια λιτη ανακοινωση: "Καταλαβαινω την οργη και την πικρα του λαου"
Τιποτε αλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: