"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κοντή ή επιλεκτική μνήμη

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Διακόπτοντας, προς στιγμήν, τη νιρβάνα των θερινών διακοπών τους, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, και ο Τούρκος πρόεδρος της Συνέλευσης του Οργανισμού Μεβλούτ Τσαβούζογλου, έσπευσαν πριν από λίγες ημέρες να διατρανώσουν τη χαρά τους για τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζις από τις σερβικές αρχές και να χαρακτηρίσουν την ημέρα «πολύ καλή για τη Δικαιοσύνη και τη Σερβία».

Στον δικό του... κόσμο ευρισκόμενος, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, θεώρησε καλό, μες στο κατακαλόκαιρο, να επιστήσει την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, στο γεγονός ότι η επιβολή κυρώσεων στις γυναίκες που φοράνε μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποσκάπτει την ανεκτικότητα και ενισχύει την ισλαμοφοβία.

Να ενισχύσει, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, η οποία και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μιναρέδες, μπούρκα και νικάμπ στο έδαφος ανεξάρτητων ευρωπαϊκών χωρών.

Εξάντλησαν δε και οι τρεις κάθε όριο, σε αναφορές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατάργηση της ατιμωρησίας σ' όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, καθώς και για το γεγονός ότι πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Από το αβαείο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, κανείς δεν επιστράτευσε τη μνήμη του για να κάνει μία, τυπική έστω, δήλωση για το διαρκές έγκλημα πολέμου που εδώ και 37 χρόνια συντελείται στην Κύπρο, με την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν εκεί για τα καλά, μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο το 1974.

Και κανείς τους, βέβαια, δεν διαπίστωσε προκλητική ή αλυτρωτική συμπεριφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που έφτασε στο σημείο να δηλώσει, από τα κατεχόμενα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, φτύνοντας, ουσιαστικά, στη μούρη τον ΟΗΕ και την πλειάδα των κρατών που αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και προσδοκούν πολλά από την επικείμενη προεδρία της στην Ε.Ε.

Η έμμεσα εκδηλούμενη φιλοτουρκική στάση των ιθυνόντων του Οργανισμού, που βαυκαλίζεται ότι υποστηρίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, χωρίς διακρίσεις, έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο ανεκτικότητας.

Και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η έλλειψη κάποιας διπλωματικής διαμαρτυρίας από την, ούτως ή άλλως, ευρισκόμενη εν υπνώσει, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο ή από τη δραστήρια, κατά τα άλλα, Μόνιμη Κυπριακή Αντιπροσωπεία.

sisour@orange.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια: