"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Hρωισμοί


Η ζωή κύκλους κάνει. Και η Ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Ενίοτε και ως φάρσα...Το υπενθυμίζει η αποκάλυψη της Αριστέας Μπουγάτσου, για τους 15 αθλητικούς συντάκτες, που προσφέρουν υπηρεσίες, ως σύμβουλοι στοιχήματος, στον ΟΠΑΠ.

Αντίθετα από την επαγγελματική δεοντολογία, η οποία άλλα ορίζει!

ΘΑ ΔΗΛΩΣΩ κατάπληκτος, όχι όμως για την έκταση της συναλλαγής, αλλά για την περιστολή της. Γιατί, πολύ απλά, πριν από περίπου 15 χρόνια, αντίστοιχες υπηρεσίες στο εθνικό μας τζογαδόρικο προσέφεραν όχι 15, αλλά 65 δημοσιογράφοι, λίστα των οποίων είχα αποκαλύψει με τον τίτλο «Ιδού οι... λίσταρχοι του ΟΠΑΠ».

ΒΕΒΑΙΩΣ εκείνες ήταν άλλες εποχές, καθώς η χώρα βάδιζε ενθουσιώδης κατ' αρχάς προς το χρηματιστηριακό Ελντοράντο της και κατόπιν προς το κλέος των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το χρήμα έρρεε με τόσο θαυματουργό τρόπο, ώστε σύμφωνα με... αξιόπιστες μαρτυρίες, ειδικά στην εκλογική περιφέρεια του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, είχαν μιλήσει ακόμη και οι μουγκοί!

ΕΙΠΑΜΕ όμως, άλλες εποχές... Γι' αυτό και όσοι εκ των ενδιαφερομένων δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στη λίστα του ΟΠΑΠ, για να μη μείνουν παραπονεμένοι, ανέλαβαν να συγγράψουν ένα μνημειώδες έργο: την Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, η οποία όμως, όλως περιέργως, παρέμεινε καταχωνιασμένη στα υπόγεια της ΓΓΑ...

ΓΕΝΙΚΑ, πάντως, εκείνη η ιστορία είχε πολλή πλάκα. Να φανταστεί κανείς (μιας και η φίλη μου η Αριστέα αναφέρεται στη δεοντολογία και την ηθική) ότι το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που ανέλαβε να βάλει (τρομάρα του...) τα πράγματα στη θέση τους, καταδίκασε την αφεντιά μου για αντισυναδελφική συμπεριφορά, ενώ αθώωσε «λίσταρχους» και «ιστορικούς» προφανώς γιατί, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στο δημοσιογραφικό σωματείο, το αριθμητικό τους μέγεθος δεν επέτρεπε απερισκεψίες και ηρωισμούς...

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, τώρα, είναι πολύ πιο... στρέιτ τα πράγματα, καθώς η δουλειά γίνεται χωρίς εμφανή εμπλοκή των πολιτικών, τους οποίους, με τεράστιο προσωπικό ρίσκο, υποκαθιστά ένας πολιτικός της δημοσιογραφίας· ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και μέλος του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, Παύλος Γερακάρης.

Ο ΟΠΟΙΟΣ, από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΟΠΑΠ, υποχρεούται να κάνει θετικές εισηγήσεις μόνο για καμιά δεκαπενταριά συναδέλφους του, πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω την επανεκλογή του!

ΗΡΩΙΚΕΣ πράξεις, όμως, δεν κάνουν τώρα μόνο οι Γερακάρηδες, αλλά και ο Βενιζέλος! Ο οποίος, ενώ όταν (τότε...) ήλθε ο Κλίντον επιχορήγησε το σύλλογο φίλων του Αμερικανού προέδρου με καμιά τριανταπενταριά εκατομμύρια (δραχμούλες βέβαια), για να φωνάζουν στην υποδοχή, τώρα που μας ήλθε η Χίλαρι υπερασπίστηκε τα ταμεία του κράτους, γεγονός που (ποιος ξέρει...) μπορεί και να μην του συγχωρέσει ποτέ η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών!

fsyrigos@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: