"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Περιμένει ΚΑΙ φέτος ΡΕΚΟΡ τουριστικών εισπράξεων

Του Σταθη Kουσουνη

Κέρδη προσμετρούν όλοι οι άμεσα ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ελλάδας σημειώνοντας αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι αρνητικές εξελίξεις στις χώρες της βόρειας Αφρικής έδωσαν πρόσθετη ώθηση στους άλλους τουριστικούς προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης, που αντλούν πελατεία από τις ίδιες αγορές. Στον ελληνικό προορισμό τον περασμένο μήνα οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, βάσει στοιχείων που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 15,9% σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, βελτιώνοντας το ποσοστό αύξησης του εξαμήνου που έφθασε στο 9,5%.

Ο τουρκικός τουρισμός, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, για μία ακόμη χρονιά φέτος θα καταρρίψει νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Ο ισπανικός τουρισμός εμφανίζει ανάκαμψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικών για τον Τουρισμό ΙΕΤ. Ο κυπριακός τουρισμός, επίσης, σημειώνει αξιόλογη αύξηση στην εισερχόμενη κίνηση, σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις από το εξωτερικό στη Τουρκία αυξήθηκαν κατά 12,6% ξεπερνώντας τα 13 εκατ. από 11,6 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2010. Τον Ιούνιο οι αφίξεις στην Τουρκία εμφάνισαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αγγίζοντας τα 3,8 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου οι αφίξεις από τη Γερμανία, πρώτη αγορά για την Τουρκία, αυξήθηκαν κατά 13,8% φθάνοντας σε 1,9 εκατ., οι αφίξεις από τη Ρωσία -δεύτερη αγορά- αυξήθηκαν κατά 11,4% αγγίζοντας το 1,5 εκατ. και οι αφίξεις από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 3,8% φθάνοντας τις 966.690. Από την Ελλάδα οι αφίξεις στην Τουρκία αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 9,7% φθάνοντας τις 314.798.

Στην Ισπανία οι αφίξεις ξένων τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% στο εξάμηνο συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας τα 24,8 εκατ. Οι αφίξεις από την Αγγλία, πρώτη αγορά για την Ισπανία, αυξήθηκαν κατά 9,6% (5,9 εκατ.) ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία, δεύτερη αγορά, μειώθηκαν κατά 1,8% (3,9 εκατ.). Τον Ιούνιο οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 8,5% ξεπερνώντας τα 5,7 εκατ.

Στην Κύπρο οι αφίξεις ξένων τουριστών στο εξάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 10,9%, φθάνοντας σε 973.768. Τον Ιούνιο οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 9,3% φθάνοντας σε 300.817.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: