"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Περιορίζει με νόμο την ελευθερία έκφρασης

«Τριπλό χτύπημα» δέχθηκε η κυβέρνηση του Ισραήλ για πρόσφατο νόμο που ψήφισε, με τον οποίο απαγορεύεται σε άτομα ή οργανώσεις της χώρας να καλούν σε μποϋκοτάζ εναντίον του ισραηλινού κράτους. Οι New York Times, η εφημερίδα Haaretz, καθώς και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν ανοιχτά την κυβέρνηση του Ισραήλ για καταπάτηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στη χώρα, υπογραμμίζοντας την αντιδημοκρατικότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι New York Times, «ένας τέτοιος νόμος δεν αρμόζει σε δημοκρατία και αμαυρώνει την φήμη του Ισραήλ».

Η Haaretz, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει το νόμο ως «μια πολιτικά καιροσκοπική και αντιδημοκρατική πράξη, η τελευταία σε μια σειρά από εξωφρενικές διακρίσεις και αποκλεισμούς που θεσπίστηκαν κατά το παρελθόν».

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Ό, τι και να πιστεύει κανείς για το μποϊκοτάζ, ένας νόμος που τιμωρεί την ειρηνική έκφραση της αντίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια να φιμωθεί η δημόσια συζήτηση».

Τονίζεται πως ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ έναντι 38 κατά, και επί της ουσίας απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια έκκληση για μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ στις περιοχές που είναι κάτω από τον έλεγχό του, ακόμα και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Απαγορεύει, δε, κάθε ανάλογη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναληφθεί από ακαδημαϊκούς, δημοσιογραφικούς ή πολιτικούς κύκλους και κοινότητες.

Επιπρόσθετα, ο νόμος παρέχει το δικαίωμα στους Ισραηλινούς πολίτες να μηνύουν ανθρώπους και οργανώσεις που υποκινούν μποϊκοτάζ - με κίνδυνο να τους επιβληθούν οικονομικά πρόστιμα ή να χάσουν τις φοροαπαλλαγές τους.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ελευθερία των Μέσων τονίζει τον κίνδυνο ο νόμος «να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν εις βάρος δημοσιογράφων, καθώς και στην περαιτέρω καταστολή της φωνής των Παλαιστίνιων».

Απαντώντας στις επικρίσεις, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε πως ο νόμος που ψήφισε αποτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο εργαλείο, ώστε το κράτος του Ισραήλ να αντισταθεί στην απόπειρα «παγκόσμιας απονομιμοποίησής» του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: