"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΒΕΤΙΑ: Δημοψήφισμα για τους μετανάστες που διαπράτουν αδικήματα

ΓΕΝΕΥΗ. Οι Ελβετοί πολίτες καλούνται, την Κυριακή, στις κάλπες, για να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, αν θέλουν μια αυστηρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αυτόματη απέλαση όσων διαπράττουν συγκεκριμένα αδικήματα.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται μετά από πρόταση του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ελβετίας (SVP) κι ακολουθεί ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την απαγόρευση της ανέγερσης νέων μιναρέδων, που πυροδότησε έντονες συζητήσεις εντός και εκτός της χώρας. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία διατείνονται ότι είναι δικαιολογημένη, ενώ όσοι την αντιμάχονται διακρίνουν σ’ αυτή ξενοφοβικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των Ελβετών φαίνεται να την επικροτεί, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το 54% των ερωτηθέντων να συμφωνούν και 43% να είναι αντίθετοι, ενώ μόνο 3% εκατό εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

«Είναι πολύ απλό. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που καλοδεχόμαστε στην Ελβετία θα έπρεπε να σέβονται τους κανόνες αυτής της χώρας. Αν δεν τους σέβονται, θα πρέπει να φεύγουν και να απελαύνονται από την επικράτειά της», είπε ο Φαμπρίς Μοσενί, πρόεδρος του SVP στο καντόνι του Βο.

Αν και με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δικαστές έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν εντολές απέλασης για ξένους εγκληματίες, η συγκεκριμένη πρόταση απαιτεί αυτόματη απέλαση όσων κρίνονται ένοχοι για «βιασμό, σοβαρή σεξουαλική παρενόχληση, πράξεις βίας όπως ληστείες», εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και «κατάχρηση κοινωνικής βοήθειας». Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης απελαύνονται κάθε χρόνο περίπου 350 με 400 άνθρωποι, αλλά, αν γίνει δεκτή η πρωτοβουλία, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τους 1.500.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Διεθνής Αμνηστία έχουν επισημάνει ότι η πρωτοβουλία είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις. Η κυβέρνηση είναι επίσης αντίθετη κι έχει προτείνει μια λίστα βίαιων εγκλημάτων, για τα οποία θα αποφασίζεται απέλαση. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφανθούν και γι’ αυτή την εναλλακτική πρόταση.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Συντροφε ΓΑΠ, σύντροφοι Αλαβάνε και Αλέξη, συντρόφισσα Αλέκα τι κάθεστε με σταυρωμένα χέρια? Γιατί δεν κινητοποιείστε να τα στέλνουν τα μπουμπούκια, οι Ελβετοί ΕΔΩ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: