"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκικές τράπεζες: μεγαλοκαταθέτες Ιρανοί, Τουρκοκύπριοι

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Πρώτοι οι Ιρανοί και τρίτοι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στον κατάλογο των ξένων που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβουλίου με βάση τον Σεπτέμβριο του 2010, το ένα πέμπτο των καταθέσεων στις τουρκικές τράπεζες που προέρχονται από το εξωτερικό ανήκει στους Ιρανούς. Οι συνολικές καταθέσεις στις τουρκικές τράπεζες είναι 573 δισ. λίρες (286 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα 19,8 δισ. προέρχονται από το εξωτερικό.

Στον κατάλογο των χωρών από όπου προέρχονται οι καταθέσεις αυτές προηγείται το Ιράν με 4,3 δισ. λίρες και ακολουθούν η Γερμανία με 4,2 δισ., η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» με 2,1 δισ., η Αγγλία με 1,5 δισ., οι ΗΠΑ με 1,2, το Λουξεμβούργο με 686,6 εκατ. λίρες, η Ολλανδία με 675,9 εκατ., η Ελβετία με 640,2 εκατ., η Ισλανδία με 625,1 εκατ. και το Πακιστάν με 386,4 εκατ.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ που μετέδωσε την είδηση σημείωσε ότι «το Ιράν μετά το όχι της Τουρκίας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, αλλά και το γεγονός ότι η Αγκυρα απέτρεψε τη στοχοποίηση του Ιράν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά τις συζητήσεις για την πυραυλική ασπίδα, εξαργύρωσε την εμπιστοσύνη του προς την Τουρκία».

Πρόκειται για άλλη μία από τις ενδείξεις που εμφανίζονται τώρα τελευταία και σχετίζονται με τη διάσταση οικονομικού οφέλους των ανοιγμάτων της τουρκικής πολιτικής προς την Ανατολή. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση και με το οποίο θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην αγορά ακινήτων από πολίτες του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Κόλπου, καθώς και το μεγάλο πλήθος τουριστών από αραβικές χώρες που επισκέπτονται τους τελευταίους μήνες την Τουρκία, είναι άλλα δύο σχετικά υπό εξέλιξη σημεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: