"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκλογές στην Καταλωνία

Γραφει ο Dimos El Grec

Κυριακή 28 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές στην Καταλωνία και είναι μια καλή ευκαιρία για ανάλυση για όποιον θέλει να έχει μια εικόνα του τι γίνεται εδώ!

Ζώντας στην Καταλωνία ένα από τα πρώτα που μαθαίνεις για την πολιτική είναι ότι τα κόμματα δεν χωρίζονται σε έναν άξονα όπως στην Ελλάδα όπου π.χ. όποιος μιλάει για πατριωτικές ιδέες θεωρείται ακροδεξιός, όποιος μιλάει για οικολογία αριστερός κτλ…
Εδώ τα κόμματα κατευθύνονται σε 2 άξονες.

'Ενας είναι η κοινωνικο-οικονομική τους ιδεολογία
(ο παραδοσιακός χωρισμός δηλαδή...) όπου π.χ. η δεξιά είναι υπέρ ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών, ενίσχυσης των εταιρειών και της αγοράς κτλ. στην άκρα δεξιά κατατάσσοντα όσοι βασίζουν την ιδεολογία τους σε "καθαρότητα" του λαού, στο διώξιμο των μεταναστών κτλ, ενώ από την άλλη προς τα αριστερά έχουμε πιο σοσιαλιστικές πολιτικές που θέλουν κεντρική διαχείριση από το κράτος, πολυπολιτισμικές κοινωνίες κτλ.

Ο δεύτερος που κάνει την διαφορά είναι τα "εθνικά θέματα"
, όπου από την μία έχουμε τους Indepedendistas που θέλουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και από την άλλη όσους θέλουν την Καταλωνία ως μία απλή επαρχία της Ισπανίας και πιστεύουν στην μεγάλη ενωμένη Ισπανία (μην ξεχνάμε ότι τάσεις για ανεξαρτητοποίηση υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας.)

Πριν προχωρήσουμε στα κόμματα θα βοηθήσει
μια εισαγωγή για όσους δεν ξέρουν ακριβώς τι γίνεται… πολλοί Καταλανοί διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση της Καταλωνίας και την φορολογία. Για παράδειγμα η Καταλωνία είναι η μόνη από τις 19 περιφέρεις που δεν χρηματοδότησε η Κυβέρνηση για τους μεγάλους δρόμους και έτσι οι κάτοικοι της είναι οι μόνοι κάτοικοι στην Ισπανία που πρέπει να πληρώνουν διόδια. Άλλο παράδειγμα είναι ότι σε πολλές περιοχές της Νότιας Ισπανίας, υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με «δύσκολες» καλλιέργειες και δουλεύει 2 μήνες ενώ πληρώνεται όλο τον χρόνο. Επίσης στην Ανδαλουσία δίνονται υποτροφίες σε 21% των φοιτητών ενώ στην Καταλωνία μόνο στο 9%. Η Ανδαλουσία δωρίζει υπολογιστές σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης ενώ στην Καταλωνία απλά επιδοτούνται οι συγκεκριμένοι μαθητές… Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αλλά αυτά ήταν λίγα εισαγωγικά σχετικά με το γιατί οι Καταλανοί θέλουν οικονομική (τουλάχιστον) ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Ας πούμε δυο λόγια για το
καταλανικό κοινοβούλιο...

Το καταλανικό κοινοβούλιο υπάρχει ως θεσμός από το 1932, αν και επί Franco υπολειτουργούσε και υπό την σημερινή μορφή του υφίσταται από το 1980 και μετά. Βέβαια αντίστοιχοι θεσμοί υπήρχαν στην Καταλωνία από το 1714... Σήμερα το κοινοβούλιο αποτελείται από 135 βουλευτές που εκπροσωπούν 7.500.000 πολίτες της αυτόνομης κοινότητας της Καταλωνίας. Μερικά από τα καθήκοντα του είναι η ψήφιση προϋπολογισμού, η ψήφιση νόμων κ.α.
 
Πρόσφατα απαγόρευσαν τις ταυρομαχίες στην Καταλωνία, ενώ λίγο παλιότερα ψήφισαν το νέο Καταλανικό σύνταγμα το οποίο όμως απορίφθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας (λόγω κυρίως των δημόσιων πόρων της καταλωνίας που ήθελαν να εκμεταλλευτούν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι καταλανοί χωρίς κεντρική διαχείριση από τους Ισπανούς, αλλά και το ότι περιείχε την έκφραση "καταλανικό έθνος")  Ας δούμε σιγά σιγά τους υποψήφιους ξεκινόντας από αυτούς που είναι ήδη στην βουλή με την δύναμη που έχουν στο παρόν κοινοβούλιο με φθίνουσα σειρά...

Convergència i Unió (CiU):
Είναι παραδοσιακά πρώτη δύναμη στην Καταλωνία αν και στις τελευταίες 2 εκλογές δεν ήταν κυβέρνηση γιατί δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Ανήκει στον χώρο της κεντροδεξιάς και στο θέμα της Καταλωνίας δεν υποστηρίζει τόσο την ανεξαρτητοποίηση όσο κυρίως την ενισχυμένη αυτονομία όπου θα μπορεί η ίδια να ελέγχει απόλυτα τον πλούτο που παράγει. Επίσης αν και αμιγώς καταλανικό κόμμα είναι τρίτη δύναμη στο Κογκρέσο της Ισπανίας μετά από PSOE και PP (αντίστοιχα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).  Οι δημοσκοπήσεις για φέτος δείχνουν να αγκίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC):
 Το καταλανικό κομμάτι του PSOE, του αντίστοιχου ΠΑΣΟΚ.  Κυβερνούν τα τελευταία 7 χρόνια ηγούμενοι του tripartit, έχοντας δηλαδή την στήριξη της καταλανικής αριστεράς και των καταλανών πρασίνων. Ιδεολογικά είναι τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ ενώ στο θέμα της Καταλωνίας βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα 2  άκρα. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν αρκετά πεσμένους.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC):
Η Καταλανική αριστερά. Καθαρά αριστερή ιδεολογία και υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης. Δήλωσαν για τις επόμενες εκλογές ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσουν πρώτα στο να γίνει δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση. Και αυτοί φαίνεται να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις.

Partit Popular de Catalunya (PPC):
Το καταλανικό κομμάτι του PP.Ιδεολογικά είναι πιο δεξιά από την δικιά μας ΝΔ. Είναι μόλις 4η δύναμη στην Καταλωνία γιατί το κεντρικό PP κάνει πολύ πόλεμο απέναντι σε ζητήματα ενίσχυσης της αυτονομίας της καταλωνίας, της καταλανικής γλώσσας κτλ. Δική τους ήταν η ευθύνη που απορρίφθηκε το νέο καταλανικό σύνταγμα. Επίσης παίζουν έντονα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης (είχαν κυκλοφορήσει φυλλάδιο στην Καταλωνία όπου είχε φωτογραφία με πανό "Έξω οι Ρουμάνοι", οι οποίοι είναι οι πρώτοι σε αριθμό ξένοι στην Καταλωνία. Στο θέμα της Καταλωνίας υποστηρίζουν αποκλειστικά να είναι μία ακόμη κοινότητα της Ισπανίας και να μην είναι πρώτη γλώσσα τα καταλανικά όπως τώρα αλλά τα ισπανικά. Κατά βάση τους ψηφίζουν δεξιοί/κεντροδεξιοί εσωτερικοί μετανάστες μιας και οι Καταλανοί αντίστοιχης ιδεολογίας εκφράζονται κυρίως από το CiU.

Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUia):
Κάτι ανάμεσα σε Πράσινους και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι μόνοι από τα 3 κόμματα της κυβέρνησης που φαίνεται ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Η πολιτική τους βασίζεται κυρίως σε οικολογικά θέματα, εναλακτικές πηγές ενέργειας κτλ Στο θέμα της Καταλωνίας είναι και αυτοί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης αλλά όχι τόσο όσο η Καταλανική αριστερά.

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (C's):
 Βρίσκονται περισσότερο στο κέντρο σε σχέση με το PP, αλλά σε εθνικά θέματα υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο.  Άλλες υποψηφιότητες που δεν είναι στο κοινοβούλιο αλλά ξεχωρίζουν λόγω του ότι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να πέρνουν έδρες ή λόγω των προσωπικοτήτων τους είναι οι παρακάτω...

Solidaritat Catalana per la Independència (SI):
Ηγέτης τους είναι ο πρώην πρόεδρος της Barça, Joan Laporta. και αποτελείται από μέλη 4 πρώην κομμάτων, όλα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, αλλά και από νέα πρόσωπα. Βρίσκονται κυρίως προς τα δεξιά, αν και υπάρχουν μέσα και μέλη με αριστερές τοποθετήσεις. Βασική ιδεολογία τους είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν μέσα στην επόμενη βουλή.

Reagrupament Independentista (RI):
Ισχύουν ότι είπαμε και για την καταλανική αριστερά, αφού δημιουργήθηκαν φέτος από ένα πρώην ισχυρό μέλος της που παραιτήθηκε από το κόμμα.

Plataforma per Catalunya (PXC):
Βασική τους ιδεολογία είναι να φύγουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες από την Καταλωνία και την Ισπανία γενικότερα.  Δεν έχουν ακόμα παρουσία στην Βουλή αλλά η δύναμη τους αυξάνεται και έχουν δημοτικούς συμβόλους σε αρκετούς δήμους.

Pirates de Catalunya:
 Είναι ο κλώνος του πειρατικού κόμματος της Σουηδίας στην Καταλωνία. Έχουν αρκετή απήχηση στους νέους.

POSI & PCPC:
Καταλανοί κομμουνιστές που θέλουν την Κομμουνιστική ένωση της Ισπανίας.

και τέλος...


Coordinadora Reusenca Independent (CORI):
Ο υποψήφιος για πρόεδρος της Καταλωνίας κυκλοφορεί όλη την ώρα ντυμένος Elvis, ενώ το Νο 2 τους είναι η πιο διάσημη τρανσέξουαλ της Ισπανίας. Παρουσιάζονται ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κόμματα και από τις βασικές προτάσεις τους είναι να γίνει ένας μαραθώνιος Σεξ σε κάθε γειτονιά, να απελευθερωθούν τα ναρκωτικά κ.α. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά εκπρόσωπος τους έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε δήμος της Βαρκελώνης....

Θα έχετε νεότερα μετά τα τελικά αποτελέσματα και τον σχηματισμό κυβέρνησης!

(Αμεση ενήμέρωση  στο ιστολόγιο που έχει ο Dimos El Grec ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: