"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


State Department: "Ιδιαίτερα επικίνδυνος» ο Νταβούτογλου"

«Μία από τις σηµαντικότερες στον κόσµο» χαρακτήρισαν χθες τη σχέση των δύο χωρών τους η Χίλαρι Κλίντον και ο Αχµέτ Νταβούτογλου, που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks. Σ’ ένα από τα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, ένας πληροφοριοδότης των αµερικανών διπλωµατών χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο» τον Νταβούτογλου και προειδοποιεί για την ισλαµική του επιρροή στον πρωθυπουργό.

Μερικά από τα πρόσφατα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα πουδιέρρευσαν δείχνουν ότι υπήρξε διάσταση απόψεων ανάµεσα στις δύο χώρες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Χαρακτηριστική είναι µια οργισµένη συνοµιλία του αµερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα µε ανώτατο τούρκο διπλωµάτη τον Οκτώβριο του 2009. Ο πρεσβευτής Τζέιµς Τζέφρι φέρεται να σχολίασε δήλωση του Ερντογάν ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αποτελούν «κουτσοµπολιό». Κρατώντας ένα αντίγραφο της οµιλίας του Οµπάµα στο Πίτσµπεργκ, όπου ο αµερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ο Τζέφρι ρώτησε τον τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου αν αυτό ήταν το κουτσοµπολιό στο οποίο αναφερόταν ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σε µια συνάντηση τον περασµένο Φεβρουάριο, ο αµερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαµ Μπερνς είπε σε έναν τούρκο αξιωµατούχο ότι τα τουρκικά συµφέροντα θα πληγούν αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν ή αν η Αίγυπτος ή η Σαουδική Αραβία προσπαθήσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Για πρώτη φορά, λέει ένα τηλεγράφηµα, οι τούρκοι αξιωµατούχοι αναγνώρισαν την ύπαρξη απειλής. «Οι σειρήνες ηχούν ακόµη και στη ∆αµασκό», είπε εµφανώς αποκαρδιωµένος ένας τούρκος διπλωµάτης.

Τα τηλεγραφήµατα αναφέρονται επίσης εκτενώς στις τεταµένες σχέσεις µεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του τουρκικού στρατού, καθώς και στις επίµονες φήµες για πραξικοπήµατα.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: