"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανεπιθύμητος στην Τουρκία νομπελίστας συγγραφέας για αντιισλαμικές απόψεις

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ανεπιθύμητος, λόγω των αντιισλαμικών του απόψεων, κρίθηκε στην Τουρκία ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ινδός συγγραφέας Βιντιαχάρ Σουραπρασάντ Ναϊπούλ (στη φωτογραφία με τη σύζυγό του Ναντίρα), με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόσκληση που του είχε απευθυνθεί για να πάρει μέρος ως επίτιμος καλεσμένος στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Βουλής Συγγραφέων, που διεξάγεται φέτος στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η επικείμενη συμμετοχή του, ακύρωσε τελικά το ταξίδι του.

Το θέμα ξέσπασε όταν ο Τούρκος συγγραφέας Χιλμί Γιαβούζ σε άρθρο του διατύπωσε το ερώτημα: «Πώς θα καθίσετε δίπλα δίπλα με αυτόν τον άνθρωπο, που έχει εκτοξεύσει τόσες προσβολές προς τους μουσουλμάνους;».

Ο Ναϊπούλ έχει υποστηρίξει ότι σε όσες μουσουλμανικές χώρες είχε ταξιδέψει, είχε αποκομίσει μόνο αρνητικές εντυπώσεις, δημιουργώντας μία σειρά αντιδράσεων. Η γενικότερη άποψη του συγγραφέα, ο οποίος, σημειωτέον, πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2001, είναι ότι οι κοινωνίες που υιοθέτησαν εκ των υστέρων το Ισλάμ, έχουν αποκοπεί από τις ρίζες τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το όλο σκεπτικό του δεν περιλαμβάνει την τουρκική κοινωνία ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι παρατηρήσεις του σχετίζονται με χώρες, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Μετά το άρθρο του Γιαβούζ, οι διοργανωτές αποφάσισαν, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πόλωση στην Τουρκία και προκληθούν διαμαρτυρίες, να ζητήσουν από τον συγγραφέα να μην έρθει καν στην Κωνσταντινούπολη. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: