"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εξαντλείται το ήλιον στη Γη

ΛΟΝΔΙΝΟ Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι τα αποθέματα του ηλίου στη Γη εξαντλούνται και ο άνθρωπος αντί να φροντίζει να χρησιμοποιεί λελογισμένα το πολύτιμο αέριο, το σπαταλά. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ήλιον όχι για όσες χρήσεις μάς είναι απαραίτητο (π.χ. σε ιατρικά μηχανήματα, σε διαστημόπλοια και σε διαστημικά τηλεσκόπια) αλλά, για παράδειγμα, για να γεμίζουμε μπαλόνια, σε 20-25 χρόνια στον πλανήτη δεν θα υπάρχει ίχνος του αερίου. 

Δυστυχώς το ήλιον ανήκει στα μη ανανεώσιμα αέρια ενώ το γεγονός ότι πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθιστά ασύμφορη την προσπάθεια ανακύκλωσής του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του αερίου θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αφού μπορεί να βρεθούν κάποια υποκατάστατα για ορισμένες εφαρμογές του αλλά για τις σημαντικότερες εξ αυτών (όπως τα ιατρικά μηχανήματα) δεν μπορεί να υπάρξει υποκατάστατο. 

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: