"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σχεδόν 15.000 οι αγνοούμενοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας...

Ο Αντρίγια Τομάνοβιτς, ο 62άχρονος επικεφαλής της χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Πρίστινα, είχε εξαφανιστεί κυριολεκτικά μέρα μεσημέρι, στις 24 Ιουνίου 1999, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο και την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από τη ΝΑΤΟϊκή πολυεθνική δύναμη της KFOR.

Είναι ένας από τους περίπου 14.650 αγνουμένους των ένοπλων συγκρούσεων στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο, των πολέμων που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.  
«Τη μέρα εκείνη μου είχε τηλεφωνήσει από το νοσοκομείο, λέγοντάς μου ότι θα βρίσκεται στο σπίτι σε 10 λεπτά», έλεγε η σύζυγός του, η Βέριτσα Τομάνοβιτς, που ζει σήμερα στο Βελιγράδι. Εντεκα χρόνια μετά, ακόμα περιμένει να μάθει για την τύχη του.Μαζί της, χιλιάδες άλλες οικογένειες που, έχοντας πια χάσει κάθε ελπίδα να ξαναδούν τους δικούς τους ζωντανούς, ψάχνουν τουλάχιστον να μάθουν τι είχαν απογίνει. 

Οι ζωές περίπου 200.000 ανθρώπων σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη πληροφοριών για το πού βρίσκονται θαμμένοι οι άνθρωποί τους και πώς πέθαναν, σύμφωνα με τον Πολ-Ανρί Αρνί, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Βελιγράδι (ICRC). 

Ο Ερυθρός Σταυρός, που θεωρεί το ζήτημα των αγνοουμένων τεράστιο εμπόδιο για τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια, έχει απευθύνει εκκλήσεις και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για βοήθεια: Ζητά να ασκηθούν επιπλέον πιέσεις στις εμπλεκόμενες βαλκανικές κυβερνήσεις για να ανοίξουν αρχεία στρατού και αστυνομίας, καθώς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναζήτησης των αγνοουμένων.

(Γαλλικό Πρακτορείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: