"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δόγμα «φίλων και συνεταίρων» καταρτίζει η Αγκυρα

Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Η Τουρκία έχει γύρω της φίλους και συνεταίρους και όχι εχθρούς. Αυτή είναι η ουσία του νέου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής το οποίο επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση Ερντογάν και στις κατευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνεται η εγκατάλειψη του casus belli που από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 σκιάζει τις σχέσεις Αθήνας- Αγκυρας.

Στη βάση της πολιτικής φιλοσοφίας του υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου η νέα κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Τουρκίας εκφράζεται υπό μορφήν αναθεώρησης στο Εγγραφο Εθνικής Πολιτικής Ασφαλείας, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως τεθεί υπ΄ όψιν του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γκιουλ. Το έγγραφο, γνωστό και ως μυστικό σύνταγμα της Τουρκίας, συντάχθηκε αρχικά από στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα του 1960 και έκτοτε αναθεωρήθηκε αρκετές φορές, πάντοτε από στρατιωτικούς. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που αναθεωρείται από πολιτικά στελέχη και σε συνδυασμό με την κατάργηση του άρθρου 35 της στρατιωτικής νομοθεσίας, την οποία προβλέπει το νέο τουρκικό σύνταγμα, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον ρόλο και την επιρροή του Στρατού.

Χώρες γειτονικές της Τουρκίας οι οποίες είχαν καταγραφεί και παρέμεναν ως «εχθρικές» και «αντίπαλες» θεωρούνται τώρα «συνεταίροι». Μεταξύ αυτών η Ρωσία, το Ιράν, η Ελλάδα, η Αρμενία, ακόμη και το Ιράκ, όπου το κουρδικό στοιχείο έχει δημιουργήσει ημιαυτόνομη επικράτεια και κατά καιρούς καταφεύγουν οι ένοπλοι του ΡΚΚ.  
Είναι ενδιαφέρον ότι η Ρωσία- «επικίνδυνη χώρα» ως σήμερα- θεωρείται πλέον «εν δυνάμει συνεταίρος» για την εκμετάλλευση της ενέργειας, το εμπόριο και γενικώς επειδή οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην ευρεία περιοχή του Καυκάσου. Το Ιράκ ως σήμερα εθεωρείτο «άμεση απειλή» εξαιτίας του Κουρδιστάν, αλλά το αναθεωρούμενο Εγγραφο, χωρίς να διαγράφει τον κίνδυνο για την ασφάλειά της με την παρουσία του ΡΚΚ, προωθεί την ιδέα της στενής συνεργασίας σε ζητήματα ασφαλείας και ενέργειας.

Οι πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα αντικαθιστούν στο νέο Εγγραφο την «απειλή» που (υποτίθεται) αντιμετώπιζε η Τουρκία και η έκφραση για το casus belli εξαφανίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζονται και οι τουρκικές απόψεις για το Αιγαίο. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το Ιράν δεν αποτελεί πλέον τον υπ΄ αριθμ. έναν εχθρό της Τουρκίας.

Το Εγγραφο, το οποίο θα έχει μόνο 53 σελίδες αντί των 110 που είχε ως σήμερα, αδρανοποιεί και το νομοθετικό και δικαστικό ρόλο του Στρατού, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζει και καθορίζει έννοιες όπως «εσωτερική απειλή» κτλ., που έδιναν κάλυψη στα πραξικοπήματα και στις αυθαιρεσίες του Στρατού. Στο εξής δεν αποτελούν απειλή οι μουσουλμανικές ομάδες, οι μη ισλαμικές κοινότητες (λ.χ. η ελληνική) και ο όρος «αντιδραστική ενέργεια» που αποτελούσε κάλυψη για αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις δίχως δίκη εξαφανίζεται. 

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: