"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βάσανα που ’χει και ο κομμουνισμός...

Tου Πασχου Mανδραβελη

Φυσικά θα διαψευσθούν οι ελπίδες (ή μήπως είναι σαρκασμοί;) όσων περιμένουν από το ΠΑΜΕ να διαδηλώσει στην επιχείρηση του ΚΚΕ «Τυποεκδοτική». Η εν λόγω εταιρεία προχώρησε αυγουστιάτικα σε 21 απολύσεις εργαζομένων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απολύσει άλλους είκοσι μέχρι τον Οκτώβριο. 

Εντάξει! Σύντροφος, συντρόφου μάτι δεν βγάζει. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε παρά να κατανοήσουμε τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα-εργοδότης, αφού λειτουργεί σε καθεστώς αγοράς και οι οικονομικές συνθήκες το αναγκάζουν να συμπεριφερθεί σαν εκείνους που καταγγέλλει: «Στυγνός καπιταλιστής που σκέφτεται τον ισολογισμό και όχι τους ανθρώπους». Η εξήγηση ότι η «Τυποεκδοτική» απολύει για να μεγιστοποιηθεί ταχύτερα η μιζέρια του λαού και να έρθει η πολυπόθητη επανάσταση μάλλον δεν ευσταθεί.

Ομως: εκ του δισυπόστατου χαρακτήρα (από τη μία προστάτης των εργαζομένων και από την άλλη εργοδότης που απολύει εργαζόμενους) το ΚΚΕ κάτι έπρεπε να διδαχθεί. Οφειλε να κατανοήσει ότι τα προβλήματα της «Τυποεκδοτικής» τα έχουν κι άλλοι. Ετσι, προχωρούν σε απολύσεις, όπως ακριβώς κάνει το κόμμα του λαού. Οι απολύσεις λοιπόν μπορεί να αποτελούν μέγα πρόβλημα, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί σ’ αυτό. Αν μπορούσε το κράτος να τις απαγορεύσει, οι επιχειρήσεις -μαζί και η «Τυποεκδοτική»- θα έκλειναν οπότε θα είχαμε ακόμη περισσότερους ανέργους. Αυτό που μπορεί να φροντίσει η πολιτεία είναι η μοίρα εκείνων που η καθοδική φάση του καπιταλισμού αφήνει εκτός παραγωγής. Να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας, να δημιουργήσει ευκαιρίες επανεκπαίδευσης, να δώσει διέξοδο στους χιλιάδες που μένουν εκτός δουλειάς, είτε επειδή απαξιώθηκαν οι δεξιότητές τους είτε διότι ο καπιταλισμός είναι κακούργος και λειτουργεί με σκαμπανεβάσματα, αντί να ακολουθεί ευθεία γραμμή. Ετσι κι αλλιώς το χρέος της πολιτείας είναι πρωτίστως προς τους πολίτες της και όχι προς τους συντελεστές παραγωγής, είτε αυτοί είναι εργοδότες είτε εργαζόμενοι. Πρέπει να κάνει κοινωνικό κράτος αντί να ρυθμίζει την οικονομική διαδικασία.

Δυστυχώς, για το ΚΚΕ αυτά είναι ψιλά και σοσιαλδημοκρατικά γράμματα. Παρ’ όλο που το ίδιο απολύει, από άμβωνος κηρύσσει την απαγόρευση των απολύσεων. Προφανώς μόνο των άλλων, αφού «ένα είναι το κόμμα» και μοναδικό...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε βρε τα φασιστοειδή έδειξαν ενδιαφέρων για τις απολύσεις στην τυποεκδοτική!!
Για τις τόσες απολύσεις που γίνονται στην Ελλάδα παντού κουβέντα! Για την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων ΚΙΧ!!! Νοιάστηκε τώρα τα ούφο του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους στην τυποεκδοτική!

Καταρχήν η τυποεκδοτική δεν έχει σκοπό τις πωλήσεις και την κερδοφορία ζαβό! Δεν είναι επιχειρηματίες οι άνθρωποι, απλά κάνουν δική τους εφημερίδα για να μπορούν να μιλάνε στον κοσμάκη αφού κάτι σιχαμένα και πληρωμένα υποκείμενα σαν εσένα φροντίζουν να “ακούγονται” και οι δικές τους απόψεις. Και δυστυχώς στον καπιταλισμό δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς αλλα να κάνεις εταιρεία. Δεν μπορείς να είσαι ανεξαρτήτως, να λειτουργείς σε ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ γίγνεσθαι. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Μάθε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση οικονομικού στραγγαλισμού τους. Πιάνουν ένα ένα τους πελάτες με τους οποίους συνεργάζονται και τους αναγκάζουν να σταματήσουν. Έτσι χάνουν λεφτά και σύντομα δε θα μπορούν να λειτουργήσουν. Βάλε και το νόμο με την απαγόρευση των κουπονιών και θα δεις σε λίγο να εξαφανίζονται.

ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΧΑΡΕΙΣ Ε??!?!? Η χαρά της “δημοσιαγραφίας” είσαι! Τότε το μόνο μέρος για να ακούμε και καμιά άλλη άποψη (εκτός από τη δική σας) θα είναι το διαδίκτυο. Αλλά και εκεί σε λίγο θα καταργηθεί η ουδετερότητα της κυκλοφορίας οπότε σύντομα και στο δίκτυο θα μπορούν μόνο οι πλούσιοι να γράφουν.

Ζήτω ο φασισμός και η δολοφονία της ελεύθερης δημοσιογραφίας ε???
Πόσο χαρούμενος πρέπει να αισθάνεσαι ΦΑΣΙΣΤΑ!