"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέο παιχνίδι από Νταβούτογλου

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με την προαναγγελία νέας επίσκεψής του στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο και κυρίως με τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης διαλόγου για το θέμα και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου επιβεβαιώνει τη βούληση εντατικοποίησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που έχουν εκφράσει οι δύο κυβερνήσεις.

Αν η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου το φθινόπωρο στην Ελλάδα προβάλλει φυσιολογική, καθώς τα τελευταία έτη υπάρχει η «παράδοση» της ανταλλαγής ανά εξάμηνο επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πολλά ερωτηματικά εγείρει η δήλωσή του για διάλογο σχετικά τις αερομαχίες στο Αιγαίο και η επισήμανσή του ότι η «Τουρκία θέλει να σταματήσουν οι αερομαχίες με την Ελλάδα».

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κόνυα, όπου περιοδεύει προκειμένου να υποστηρίξει την προεκλογική καμπάνια υπέρ του «ΝΑΙ» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με την Ελλάδα σε διάφορα ζητήματα, αλλά ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν είναι ο διάλογος, κι αν δεν αποδειχθεί αρκετός, τότε χρειάζεται ακόμη περισσότερος διάλογος» είπε ο κ. Νταβούτογλου και σε ερώτηση για το εάν οι διερευνητικές επαφές μπορεί να οδηγήσουν σε τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι επαφές αν όχι για τον περιορισμό των κινδύνων στο Αιγαίο και τη διεύρυνση των τομέων κοινού συμφέροντος. Ελπίζω ότι κάθε αρνητική κατάσταση θα ξεπεραστεί στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αν και οι διερευνητικές επαφές (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα) αφορούν μόνο στη νομική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν ως στόχο και την ελαχιστοποίηση των διαφορών στο Αιγαίο και σε άλλα ζητήματα, ενώ έκανε αναφορά και στη συζήτηση περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η αισιοδοξία του κ. Νταβούτογλου για «τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο» αποδίδεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στη συζήτηση με την Ελλάδα για νέα ΜΟΕ, η οποία όπως λέει επαναλήφθηκε μετά από μεγάλο διάστημα, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου.

Τα τελευταία τρία έτη η Τουρκία πιέζει ασφυκτικά μέσω και του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. ώστε να προωθήσει στο Αιγαίο ένα πακέτο ΜΟΕ το λεγόμενο Code of Conduct, το οποίο όμως είχε απορριφθεί επανειλημμένα από την Ελλάδα. Στόχος της Τουρκίας μέσω του Code of Conduct είναι να επισημοποιήσει μια μορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και διατήρηση όλου του πακέτου διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας, χωρίς όμως να υπάρχει ο «κίνδυνος» απρόβλεπτου στρατιωτικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο αυτό προβλέπεται ότι για κινήσεις εντός του FIR Αθηνών στον διεθνή εναέριο χώρο θα προηγείται αλληλοενημέρωση των αρμόδιων εθνικών αρχών.

Αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο για τα ελληνικά αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση ενημέρωσης της Αγκυρας για κινήσεις τους στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, εφόσον για να φτάσουν σε αυτόν δεν διέρχονται παρά μονό από τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

Αντίθετα τα τουρκικά αεροσκάφη, προκειμένου να φθάσουν στον διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, περνούν συνήθως από ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επομένως πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία ενημέρωσης και υποβολής σχεδίων πτήσης.

Αερομαχίες
Εμπλοκές μέσα στα 6 μίλια
Τους τελευταίους μήνες οι αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών που καταλήγουν σε αερομαχίες αφορούν κυρίως την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου των 10 ν.μ. και πολύ συχνά και κάτω από τη ζώνη των 6 ν.μ. (όταν γίνονται υπερπτήσεις νησιών). 
Εφόσον μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας να αναγνωρίσει το εύρος 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, η δήλωση του κ. Νταβούτογλου ότι ο εν εξελίξει διάλογος θα δώσει τέρμα στις αερομαχίες δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το τι ακριβώς διαμείβεται στις διερευνητικές επαφές και εάν πράγματι έχουν διολισθήσει σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα «προβλήματα του Αιγαίου».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: