"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Tα καλά και συμφέροντα της νέας εθνικοφροσύνης

Γράφει ο Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Μια διακήρυξη επιστημονικών φορέων που είδαμε στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες ήρθε για να μας θυμίσει ότι στη χώρα μας ακόμα και στις δυσκολότερες ώρες δεν χάνεται το χιούμορ.

Μια ντουζίνα επιστημονικοί φορείς καταλήγουν το 2010 να ταυτίζουν την προσφυγή στο ΔΝΤ με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και, ειρήσθω εν παρόδω, να καλούν σε αντίσταση! Το γεγονός ότι η προσφυγή αυτή είναι το τελευταίο ανάχωμα της χώρας πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση, μάλλον δεν τους αφορά. Και βέβαια ουδόλως τους απασχολεί ότι η Ελλάδα έχει ένα επίσημο χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ και πρέπει να δανείζεται κάθε χρόνο για να το αναχρηματοδοτεί, περισσότερα από 80 δισ. ευρώ…

Μεταξύ των φορέων που υπογράφουν την πατριωτική έκκληση περιλαμβάνεται το «ανφάν γκατέ» της ελληνικής κοινωνίας, που αποτελεί και το σκληρό πυρήνα των συντεχνιών. Υποθέτουμε ότι οι συγκεκριμένοι επιστημονικοί όμιλοι αγνοούν πως η χώρα μας από το 1980 και μετά εισέπραξε από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 100 δισ. ευρώ. Σε ποιες υποδομές πήγαν άραγε τα περισσότερα από αυτά, εκτός από τις βίλες στα βουνά πέριξ του Λεκανοπεδίου της Αττικής;

Φανταζόμαστε επίσης ότι όλοι αυτοί δεν έχουν ακούσει τίποτα για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που ενδημεί παντού. Ούτε γνωρίζουν τίποτε για το ασφαλιστικό σύστημα που καταρρέει, για την παιδεία που αναζητά τα αυτονόητα και για τη δημόσια διοίκηση, που μόνο με τέτοια δεν μοιάζει πλέον.

Δεν ενθυμούμεθα αν οι εν λόγω επιστημονικοί φορείς είχαν διαμαρτυρηθεί και τον Ιανουάριο του 1996, όταν η Ελλάδα απώλεσε την κυριαρχία (πραγματική και όχι φανταστική) των Ιμίων.

Αν τότε είχαν διαμαρτυρηθεί για την απώλεια εθνικού εδάφους, που όντως σήμαινε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η σημερινή διαμαρτυρία τους θα είχε μια διαχρονικότητα και θα γινόταν για κάτι που πραγματικά το πονούν.

Είναι φανερό ότι η διαμαρτυρία τους για το ΔΝΤ γίνεται για το θεαθήναι, ενώ είναι σαφές ότι αποσκοπεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού απέναντι στον περιορισμό των εισοδημάτων τους, που επιχειρεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια είναι άδικο να χρησιμοποιούνται εκφράσεις με «ειδικό βάρος» προκειμένου να φανεί ότι κάνουν αντίσταση επαγγελματικές τάξεις, που όσο η ασυδοσία βασίλευε, ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Αν όντως όλοι αυτοί οι φορείς αγαπούσαν τον τόπο και όχι την τσέπη τους, θα είχαν από χρόνια αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα έλκη που αναπτύσσονταν στην χώρα. Η νέα εθνικοφροσύνη δεν έχει μέλλον στις μέρες μας· και βέβαια είναι δύσκολο να κρύψεις τις ευθύνες των εκπροσώπων της για όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα.

ΥΓ.: Οι επιστημονικοί φορείς που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία είναι: Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

πηγη ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: