"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ύμνοι του γερμανικού τύπου στις μεταρρυθμίσεις Ερντογάν

Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

Οταν πριν από περίπου 8 χρόνια ανέλαβε τη διακυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, όλοι θεώρησαν ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε θεοκρατικό καθεστώς.  Στο πέρασμα, όμως, των χρόνων οι οπαδοί αυτής της άποψης επλανήθησαν πλάνην οικτράν, αφού όχι μόνο η Τουρκία δεν απέκτησε θεοκρατικό καθεστώς, αλλά η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας, σε πείσμα όλων αυτών που την πολέμησαν. (...)

Η μανία δε του Τούρκου πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις ήταν τέτοια που η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσιαν» στις 19/10/2003 έγραφε «για τη λύσσα του Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις» και συνέχιζε «όλοι έλεγαν ότι η Τουρκία θα γίνει κράτος θεοκρατικό και ότι θα διακοπούν οι γέφυρες με την Ευρώπη. Εγινε το ακριβώς αντίθετο. Τα έργα που έπρεπε να γίνουν σε 10 χρόνια τα έκανε σε 10 μήνες». (...)

1. Κατάργησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε στις ανατολικές επαρχίες.

2. Διαμόρφωσε τον νόμο περί τρομοκρατίας με σκοπό την ελεύθερη έκφραση και σκέψη.

3. Επέτρεψε στους πολίτες να ανοίξουν φροντιστήρια για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας ή των τοπικών διαλέκτων.

4. Επέτρεψε την ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών που χρησιμοποιούν άλλη και εκτός της τουρκικής γλώσσας. Επέτρεψε εκπομπές και από τα κρατικά ραδιόφωνα.

5. Κατάργησε τα βασανιστήρια.

6. Με σκοπό τον εκδημοκρατισμό, επέτρεψε την ίδρυση ΜΚΟ.

7. Μείωσε τη δυναμική των δικαστών στο κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων, που σήμερα χρειάζονται τα 3/5 των ψήφων.

8. Ψήφισε τον νόμο 4982 με σκοπό τη διαφάνεια της διοίκησης.

9. Κατάργησε τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας.

10. Θα επιτραπεί να παρουσιάζονται στα κρατικά και δημοτικά θέατρα έργα που θα παίζονται σε γλώσσα εκτός της τουρκικής.

11. Αλλαξε τον νόμο περί βακουφίων, κυρίως των μειονοτήτων.

12. Δέχτηκε όπως στο Κεντρικό Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων να εκπροσωπούνται και οι μειονότητες με έναν μειονοτικό.

13. Δέχτηκε να επιστρέψει κατειλημμένα ακίνητα των μειονοτήτων, κυρίως αυτά τα οποία δεν είναι καταγραμμένα επ' ονόματι του τουρκικού Δημοσίου.

14. Παρέτεινε την περίοδο υποβολής δικαιολογητικών για την επιστροφή μειονοτικής περιουσίας, η οποία κυρίως είναι κατειλημμένη από τον στρατό.

15. Επιτρέπει στις μειονότητες να ανακαινίζουν τα Ιδρύματα και ακίνητά τους.

16.Περιόρισε τις δικαιοδοσίες του παντοδύναμου Τούρκου υποδιευθυντή στα μειονοτικά σχολεία και έδωσε την αρμόζουσα θέση στον μειονοτικό διευθυντή.

17.Αποδέχεται αιτήσεις για την απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας σε ξένους υπηκόους.

18.Επιτρέπει την τέλεση ιερών ακολουθιών σε μειονοτικούς ναούς στην Ανατολή.

19.Επέτρεψε την επισκευή και εκμετάλλευση όλων των μειονοτικών ακινήτων που καταστρέφονταν από τον χρόνο.

20.Επέτρεψε την ελεύθερη συζήτηση για τα μειονοτικά θέματα σε ημερίδες, να γίνουν κινηματογραφικά έργα που προβλήθηκαν σε κινηματογράφους και από τηλεόρασης, τα οποία ως θέμα τους είχαν τα δεινά των μειονοτήτων, ενώ για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες Τούρκων πολιτών με τριαντάφυλλα στο χέρι στην πλατεία Ταξίμ με σκοπό να τιμήσουν τα θύματα της αρμενικής σφαγής.

Εχει βέβαια πολλά ακόμη να κάνει η κυβέρνηση της γείτονος. Ομως σε μια Τουρκία η οποία διέπονταν από μια φασιστική, όπως δήλωσε και ο Ταγίπ Ερντογάν, νοοτροπία, δεν μπορεί κανείς να αναμένει να γίνουν γρήγορα, όλα όσα δεν έγιναν επί 87 χρόνια.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση σημειώνει: «Οσο η Τουρκία εκδημοκρατίζεται τόσο θα δυναμώνει. Δεν θα εκλείψουν τα προβλήματα όταν κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Ακριβώς το αντίθετο. Τα προβλήματα θα χρονίσουν, θα μεγαλώσουν και θα δυσκολέψουν».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: