"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Mobius: Οι «πλούσιοι» Έλληνες πρέπει να χρεοκοπήσουν

Η χρεοκοπία της «πλούσιας» Ελλάδας θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση και η μετάδοσή της, είπε ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών, διαχειριστής της Templeton Asset Management, Mark Mobius.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, πληρώνοντας μόλις 25-50 σεντς για κάθε δολάριο, καθώς έτσι θα μείωνε το χρέος της σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα. Αντίθετα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς και άλλες καταχρεωμένες χώρες θα ζητήσουν μια ανάλογη διάσωση.

«Μία χρεοκοπία θα βοηθούσε να ‘κλείσει’ η διαρροή. Μία διάσωση σε αυτό το στάδιο δεν είναι λογική, σύμφωνα με την άποψή μου», λέει ο Mobius.

«Οι Έλληνες είναι πλούσιοι. Εάν κοιτάξετε τι έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, συγκέντρωσαν 10 δισ. δολάρια και ήταν μόνο 10 εκατ. άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί η κυβέρνηση δεν τους εξυπηρετεί σωστά. Η διαφθορά ανθεί, οι κρατικοί υπάλληλοι κοιμούνται στα γραφεία τους και αυτό πρέπει να διορθωθεί», τονίζει.

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: