"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η λύση για την Ελλάδα

Του GERALD BRAUNBERGER / Franffurter Allgemeine

Η Ελλάδα είναι ανίκανη για αποπληρωμή, «εξοντωμένη» από έναν συνδυασμό υπερχρέωσης και οικονομικής αδυναμίας.  Για την αναγκαία αποπλήρωση των χρεών οι «πιστοί» της Ελλάδας -δηλαδή οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών αξιογράφων- θα 'πρεπε τώρα να αιμορραγήσουν. Σ'αυτούς τους «πιστούς» συγκαταλέγονται τράπεζες, ασφαλιστικοί φορείς, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ιδιώτες επενδυτές, που έχουν όχι αποκλειστικά, αλλά κατά κύριο λόγο μόνιμη έδρα στην Ευρώπη. (...)

Οι πολιτικοί προφανώς φαντασιώνονται ακόμη πως θα μπορούσαν ν' αφήσουν αυτούς τους «πιστούς» ανέπαφους και να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να διοχετεύουν ανυπολόγιστες ποσότητες χρημάτων σ' ένα ελληνικό βαρέλι δίχως πάτο. Αυτό θ' αποδεικνυόταν μοιραίο. Η πολιτική δεν πρέπει να εμφανίζεται ως δικαστικός κλητήρας του κεφαλαίου, αφού είναι διαχειριστής των συμφερόντων των φορολογουμένων. Και η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ξένων χρημάτων από φόρους, αλλά μιας διεθνούς διάσκεψης για διευθέτηση δημοσιονομικού χρέους. (...)

Την ευθύνη για τη γενναιόδωρη δανειδότηση της Ελλάδας τη φέρουν οι «πιστοί» κι αυτοί πρέπει να αναλάβουν και τα οικονομικά βάρη. Η απειλή τους -για δήθεν κατάρρευση του οικονομικού συστήματος με τη μετατροπή χρέους- συνιστά κινδυνολογία και δημιουργεί πανικό. (...)

Το αναφερόμενο συχνά «φαινόμενο ντόμινο» είναι θεωρητικώς δυνατόν, αλλά μάλλον απίθανο, να συμβεί κι αποτελεί ακόμη μία κινδυνολογία. Υπήρχαν καλοζυγισμένοι λόγοι που οι κεφαλαιαγορές αντιμετώπισαν μέχρι τώρα την Ελλάδα ως ιδιάζουσα περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: