"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο μαγαζάτορας που κατηγορεί τον καλύτερο πελάτη του...

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι όλο αυτό το διάστημα το κλίμα για την Ελλάδα στην πλειονότητα των ΜΜΕ, αλλά και στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.  Ο μέσος Γερμανός πολίτης καθημερινά βομβαρδίζεται από απόψεις που λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η Γερμανία να πληρώσει για τις οικονομικές ατασθαλίες των Ελλήνων και ότι σε περίπτωση που χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, θα πρόκειται για χαμένα χρήματα.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις τονίζεται και κάποια διαφορετική άποψη. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι Γερμανοί -και αυτό που δεν τους εξηγούν, τις περισσότερες φορές πιστεύουμε εσκεμμένα- είναι το γεγονός ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μας δωρίσει χρήματα. Η Γερμανία πρόκειται να μας δώσει ένα δάνειο και έπειτα από μια τριετία θα λάβει πίσω τα λεφτά που έδωσε, αλλά παράλληλα θα έχει και ένα υψηλότατο κέρδος από τους τόκους.

Αυτό που επίσης δεν εξηγείται είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τους σημαντικότερους πελάτες της Γερμανίας, οι εξαγωγές στη χώρα μας είναι μεγάλες, με ιδιαίτερο κέρδος για τις γερμανικές βιομηχανίες, ειδικά αυτές που προωθούν στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ουσιαστικά, η χώρα μας συντηρεί ένα μεγάλο αριθμό θέσεων στη Γερμανία.

Ο λαϊκισμός ορισμένων ΜΜΕ, αλλά και πολλών πολιτικών, έχει στρέψει την πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για βοήθεια στην Ελλάδα. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις κρίσιμες εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μεγάλος αριθμός Γερμανών πολιτικών βρήκαν στο πρόβλημα της Ελλάδας το ιδανικό θύμα για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ιδιαίτερα το κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καταποντίζεται. Εδώ να προσθέσουμε ότι οι Φιλελεύθεροι εναντιώνονται γενικώς σε κάθε ιδέα κρατικής βοήθειας, όποιος και να είναι ο αποδέκτης. Το κόμμα έχει αντιδράσει σφόδρα και στην απόφαση της κυβέρνησης να βοηθήσει με μεγάλο οικονομικό πακέτο τις γερμανικές τράπεζες που βρίσκονταν υπό κατάρρευση. Το ίδιο κάνει τώρα και με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Απόλυτα ξεκάθαρη θέση έχει λάβει μόνο το κόμμα των Πρασίνων. Οι Πράσινοι στις δηλώσεις τους τονίζουν ότι «βοηθώντας την Ελλάδα βοηθούμε και τη Γερμανία και συμβάλλουμε στο να διατηρηθούν στη χώρα μας θέσεις εργασίας». Το κόμμα όμως αυτό σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται στη Γερμανία ότι η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και πολλά δημοσιεύματα κατηγορούν γι' αυτό τη στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ. Οπως σημειώνεται, η πολιτική της αναβλητικότητας και της συνεχούς υπεκφυγής επιβάρυνε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όξυνε το κλίμα, εξαγρίωσε τις αγορές και οδηγεί τη Γερμανία σε απομόνωση.



Ολα, ωστόσο, δείχνουν ότι η Γερμανία έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική της οδηγεί σε αδιέξοδο και οι διαδικασίες τελικά φαίνεται ότι επισπεύδονται. Παρ' όλα αυτά η μεγάλη ζημιά σε πολλά επίπεδα ήδη έχει γίνει. Και υπεύθυνη είναι η μικροπολιτική στενοκεφαλιά της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της, Γκίντο Βεστερβέλε.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: