"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μέρκελ και Ελλάδα

FINANCIAL TIMES

Η Αγγέλα Μέρκελ προσπαθεί να πουλήσει αυτό που δεν πουλιέται. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί να κατευνάσει το λαϊκό θυμό στη χώρα της, που προκλήθηκε από το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ομως 86% των Γερμανών αντιτίθενται στη χορήγηση δανείου  (...).

Ο θυμός του γερμανικού εκλογικού σώματος είναι κατανοητός. Η χώρα τους δεν υιοθέτησε το ευρώ ελαφρά τη καρδία. Φοβάται τον υπερπληθωρισμό και το καταστροφικό τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. (...)

Η γερμανική κυβέρνηση αισθάνεται, πάντως, τώρα ότι οφείλει να βοηθήσει την Ελλάδα να εξασφαλίσει ρευστότητα. Θα έφερνε πολλούς σε δύσκολη θέση να επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναδιοργανώσει την οικονομία της ευρωζώνης. Για τους Γερμανούς φορολογουμένους όμως, η εικόνα μιας χώρας που χλευάζει τους κανόνες, που μαγειρεύει τα βιβλία της και μετά ζητεί τη γερμανική υποστήριξη έχει προκαλέσει σοκ -και μάλιστα πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. (...)

Οι νέες προϋποθέσεις προς την Ελλάδα που έθεσε η Μέρκελ συνιστούν πολιτικό ελιγμό, είναι όμως λογικές. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει ευθύνη για την τύχη της. Με βαριά καρδιά προωθεί τις δυσάρεστες αλλαγές. Ιρλανδία και Λετονία έκαναν πολύ περισσότερα. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο γενναιόδωρο ελληνικό σύστημα συντάξεων -αιτία μένους στη Γερμανία- δεν επαρκούν. Επίσης, ελάχιστη είναι η συζήτηση στην Ελλάδα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Τέτοια μέτρα θα ήταν οδυνηρά σε καλές εποχές. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για δομικές μεταρρυθμίσεις. Και τώρα είναι κακές εποχές. Εξέλιπαν οι εύκολες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: