"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οταν το σύστημα δουλεύει αλλιώς...

Γράφει ο ΕΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρεις χιλιάδες (3.000) άγγλοι χούλιγκαν στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στα γήπεδα δεν θα ταξιδέψουν τον Ιούνιο στη Νότια Αφρική για το Μουντιάλ, καθώς η αγγλική αστυνομία θα τους απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Οι Αγγλοι δεν συζητούν πώς θα πατάξουν την οπαδική βία μέσα και έξω από τα γήπεδα. Εδώ και 20 χρόνια (κατα)πολεμούν το φαινόμενο εν τη γενέσει του χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν- γι΄ αυτό και το πράττουν επιτυχώς.

Οι συγκρίσεις μόνο θλίψη και αγανάκτηση για τα καθ΄ ημάς προκαλούν. Στα μέσα Ιανουαρίου προκλήθηκαν εκτεταμένα χουλιγκανικά έκτροπα στην Καβάλα, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Μολονότι οι εμπλεκόμενοι ήσαν αρκετές εκατοντάδες, οι αστυνομικές αρχές έκαναν μόλις τέσσερις συλλήψεις, προσφέροντας και το άλλοθι στις ΠΑΕ να εγκαλούν την ΕΛ.ΑΣ. για ολιγωρία, ου μην αλλά και ανικανότητα. Στην Αγγλία- μητέρα του χουλιγκανισμού, αλλά και του... αποχουλιγκανισμού- το σύστημα δουλεύει αλλιώς. Στο ντέρμπι του Μάντσεστερ μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι στον επαναληπτικό ημιτελικό του Λιγκ Καπ, ο ουαλλός επιθετικός της Σίτι Κρεγκ Μπέλαμι πήγε να εκτελέσει κόρνερ και δέχθηκε στο κεφάλι κέρμα, ενώ δίπλα του έπεσαν δύο μπουκάλια.

Στην Ελλάδα αυτά θεωρούνται τόσο... τετριμμένα ώστε να τα αγνοούν διαιτητές και παρατηρητές. Οχι όμως στην Αγγλία όπου ο ρέφερι της αναμέτρησης κ. Χάουαρντ Γουέμπ διέκοψε προσωρινά το ματς, ενώ οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έσπευσαν να προστατεύσουν τον Μπέλαμι και να αποδοκιμάσουν με έντονες χειρονομίες τους οπαδούς τους.

Η ουσία ωστόσο κρύβεται στο τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε το επεισόδιο. Διότι κατά την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων του Μάντσεστερ στο γήπεδο της Σίτι η αστυνομία της αγγλικής μεγαλούπολης έκανε 29 συλλήψεις οπαδών που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια εκτός γηπέδου. Μετά τον επαναληπτικό ημιτελικό στο «Ολντ Τράφορντ» η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων 11 ατόμων! Αισίως δηλαδή σύνολο 40 συλλήψεις (σε δύο ματς) και οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς οι Αρχές εξακολουθούσαν να μελετούν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίσουν αυτόν που πέταξε το κέρμα χτυπώντας κατακούτελα τον ουαλλό επιθετικό της Σίτι. Παράλληλα, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ότι όποιος οπαδός της κριθεί ένοχος για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο θα τιμωρηθεί με διά βίου αποκλεισμό από το «Ολντ Τράφορντ»!

Θέλετε μια σύγκριση με την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού α λα ελληνικά; Στα 120 ματς του α΄ γύρου στην Α΄ Εθνική έγιναν μόλις 62 συλλήψεις ταραξιών οπαδών, που το πιθανότερο είναι την επόμενη (άντε τη μεθεπόμενη) αγωνιστική να βρίσκονταν πάλι στις γηπεδικές επάλξεις!

Αλλα μέτρα και σταθμά ισχύουν όμως στην Αγγλία και στον πειθαρχικό έλεγχο των ποδοσφαιριστών. Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρίο Φέρντιναντ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών για αγκωνιά εκτός φάσης στον Κρεγκ Φάγκαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Χαλ. Το παράπτωμα ξέφυγε από το μάτι των διαιτητών, όχι όμως και από τις τηλεοπτικές κάμερες. Το γεγονός μάλιστα ότι η Γιουνάιτεντ άσκησε έφεση- χωρίς καμία τύχη να γίνει αποδεκτή- προκειμένου να μπορέσει ο Φέρντιναντ να αγωνιστεί στο ντέρμπι με τη Σίτι που ακολουθούσε επέσυρε επιπλέον μία αγωνιστική αποκλεισμού στον άγγλο διεθνή κεντρικό αμυντικό!

Στο πρωτάθλημα της ελληνικής Σούπερ Λίγκας, μολονότι οι εκ προθέσεως αγκωνιές (και άλλες αντιαθλητικές έως και εγκληματικές ενέργειες) αυξάνονται και πληθύνονται, πέραν των περιπτώσεων που διαφεύγουν την προσοχή των διαιτητών - αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η χρήση του βίντεο είναι σχεδόν ανεκδοτολογική- υπάρχουν κραυγαλέα τέτοια φάουλ όπου ο ρέφερι ή οι δύο βοηθοί κάνουν τα στραβά μάτια. Οι (κατά τ΄ άλλα επαγγελματίες) παραβάτες ποδοσφαιριστές όχι μόνο δεν αντικρίζουν την κόκκινη κάρτα της αποβολής και της τιμωρίας με τρεις αγωνιστικές, αλλά ούτε την κίτρινη που συμπληρώνοντας τέσσερις εκτίουν ποινή μιας αγωνιστικής κατ΄ επιλογήν αντίπαλης ομάδας από τον προπονητή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: