"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Γράφει η ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ

Μιμούμενος τη διάσημη πλέον επίθεση του Ιρακινού δημοσιογράφου κατά του Τζορτζ Μπους, Τούρκος φοιτητής τον περασμένο Οκτώβριο εκσφενδόνισε το παπούτσι του στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Με αυτό δεν εξέφρασε μόνο την οργή του τουρκικού λαού για την ένδειά του. Συμβόλισε μια αντίδραση στην «αποικιοκρατική υποταγή» της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής κοινωνίας που επέβαλε το ΔΝΤ με αντάλλαγμα τα δάνεια με επιτόκια μικρότερα από εκείνα των διεθνών αγορών.

Εχοντας κατά καιρούς συνάψει με το ΔΝΤ περίπου 20 συμφωνίες για προγράμματα δανείων που θα διαρκέσουν δεκαετίες, η Τουρκία εξακολουθεί να οφείλει περίπου 8,2 δισ. δολάρια στο Ταμείο. Από το 1999 ώς το 2003 τα κεφάλαια που διοχέτευσε το ΔΝΤ στην Τουρκία ήταν ύψους 20,4 δισ. δολαρίων. Σημειώθηκαν δύο περίοδοι βαρύτατης οικονομικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2000 και τον Φεβρουάριο του 2001, ενώ η χώρα ακολουθούσε το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Στο διάστημα αυτό, οι μισθοί μειώθηκαν 20% και η ανεργία έφτασε το 10%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της οικονομικής ιστοσελίδας Bretton Woods project, τα υψηλά επιτόκια που επέβαλε το πρόγραμμα του ΔΝΤ προσείλκυσαν βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια που ανατίμησαν την τουρκική λίρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν στα ύψη οι εισαγωγές και το εξωτερικό χρέος. Ενώ η τουρκική οικονομία κατέγραφε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία εκτινασσόταν σε επίπεδα άνω του 10%. Ακόμη και μετά τη λήξη του επόμενου δανείου την άνοιξη του 2008, η ανεργία δεν επανήλθε στα επίπεδα προ της κρίσης του 2001.

Παρά τις μαζικές εισροές ξένου κεφαλαίου, το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει η τουρκική κοινωνία ήταν τόσο βαρύ ώστε το ΔΝΤ έχει γίνει συνώνυμο της ξένης παρέμβασης. Από τη λήξη του τελευταίου δανείου τον Μάιο του 2008, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, γιατί η οικονομία της έχει πληγεί από την κρίση. Προσπαθεί, ωστόσο, να αντισταθεί στους όρους του και ισχυρίζεται –τουλάχιστον δημοσίως– πως δεν χρειάζεται την αρωγή του.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: