"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για να μη χάνουν και τον χρόνο τους

Γράφει ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
(bartzinopoulos@hotmail.com )

Δεν λέω, η αισιοδοξία είναι καλό και χρήσιμο πράγμα. Κατά κανόνα είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια. Αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι κάπου βασίζεται και υπό τον όρο ότι ο στόχος είναι αντικειμενικά εφικτός. Από μόνη της δεν είναι σε θέση να κάνει θαύματα. Κι αυτό είναι, δυστυχώς, κάτι το οποίο στη Νέα Δημοκρατία εννοούν να μη θέλουν να το καταλάβουν.

Ενημερώθηκα για τις ομιλίες στην κομματική τους εκδήλωση και το μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι
όχι μόνο εξακολουθούν να κάνουν το κορόιδο για όσα δεινά προκάλεσαν στη χώρα, αλλά έχουν και το θράσος να καταλογίζουν ευθύνες, να καταθέτουν «προτάσεις» και να ζητάνε και τα ρέστα.

Δεν με ξενίζει η στάση τους. Αντίθετα με όσα διάφοροι αφελείς ή διαχρονικά παπαγαλάκια της Δεξιάς έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί, επανειλημμένα έχω υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση που οι απελθόντες τον περασμένο Οκτώβριο από την εξουσία αναγνώρισαν τα λάθη τους και αποδέχθηκαν τις ευθύνες τους. Και όχι γενικά και αόριστα, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα. Οπως οφείλει να είναι η κάθε υπεύθυνη ανάληψη ευθύνης και η κάθε αξιόπιστη αυτοκριτική.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έστω και μία πράξη τους ή πολιτική τους την οποία να έχουν επίσημα αποκηρύξει. Κι αν κάποιος τους στριμώξει, καταφεύγουν στο εύκολο, όσο και φτηνό, επιχείρημα ότι «ο λαός μας καταδίκασε τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε γυρίζουμε σελίδα». Σωστό είναι από μια άποψη. Πράγματι, ο λαός τους καταδίκασε και δικαίωμά τους είναι να θέλουν να γυρίσουν σελίδα.

Τους διαφεύγει όμως -ή θέλουν να κάνουν πως τους διαφεύγει- ότι η καταδίκη του ελληνικού λαού και η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας σε άλλους δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη για όσα δεινά μας φόρτωσαν ούτε τους αναβαθμίζει στο επίπεδο των κριτών και, πολύ περισσότερο, των τιμητών.

Το έχω αναφέρει κι άλλοτε. Η Νέα Δημοκρατία θέλει πολύ χρόνο και τεράστια προσπάθεια όχι για ν’ ανακάμψει πολιτικά, αλλά για ν’ αποκτήσει έναν στοιχειωδώς αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Και οι πρώτοι που πρέπει να το καταλάβουν είναι οι επικεφαλής της. Για να μη χάνουν και τον χρόνο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: