"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν πληρώνει την έκτακτη εισφορά η Siemens Ελλάς

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Νέο μέτωπο άνοιξε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της αμαρτωλής Siemens Ελλάς.
Κατά... σύμπτωση, την ώρα που στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής κατέθετε η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παραστάτης πολιτικής αγωγής του ελληνικού Δημοσίου στην ποινική διαδικασία του σκανδάλου Siemens, Ευγενία Βελώνη, και οι βουλευτές πάσχιζαν με τις ερωτήσεις τους να ανακαλύψουν το ύψος της ζημίας από δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το υπουργείο Οικονομικών ενημερωνόταν ότι η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της πράξης επιβολής έκτακτης εισφοράς 468.591 ευρώ, αυτής που θεσμοθετήθηκε (Ν. 3.808/2009) τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία που «ειδικεύθηκε» στα μαύρα ταμεία έκανε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης.

Η κίνηση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έχει τα χαρακτηριστικά του αντιπερισπασμού σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και του εκβιασμού έναντι του Δημοσίου, το οποίο, με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, διεκδικεί «συμβολικά» αντίστοιχο ποσό (500.000 ευρώ), «προς αποκατάσταση της ηθικής και υλικής βλάβης που υπέστη από τις πράξεις που αφορά η ποινική δίωξη», ενώ επιφυλάσσεται ρητά για ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσης.

Η εξεταστική επιτροπή, εξάλλου, σχεδιάζει να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς που επιβλέπουν να κοστολογήσουν τη ζημιά που υπέστησαν από συμβάσεις που υπέγραψαν με τη Siemens, συνυπολογίζοντας στις μίζες και την έμμεση ζημιά (αθέμιτος ανταγωνισμός, ποιοτικά κριτήρια, τρωθείσα αξιοπιστία του Δημοσίου κ.λπ.), ενώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τίθεται και θέμα αποκλεισμού από δημόσια έργα. Σημειώνεται ότι άλλες χώρες διεκδίκησαν και έλαβαν πολλά εκατομμύρια από τη Siemens ως συνέπεια των φουσκωμένων συμβάσεων προκειμένου να πληρωθούν οι μίζες.

Η προσφυγή της Siemens έρχεται με καθυστέρηση ενός μηνός από την καταβολή, στις 18 Ιανουαρίου 2010, ποσού 39.049 ευρώ, που αποτελεί την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς που της επιβλήθηκε στις 23/12/2009. Το επιχείρημα που προβάλλεται στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, είναι ότι ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Σπινέλης (τον οποίο, μάλιστα, αναγράφει με λάθος όνομα, ως Διονύσιο, ενώ πρόκειται για τον Διομήδη) είναι αναρμόδιος να εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα. Και, ενώ αποφεύγει να επικαλεστεί αντισυνταγματικότητα του νόμου, παραθέτει διαδοχικά «αν». Ισχυρίζεται ότι ακόμα και αν το εκκαθαριστικό σημείωμα είχε εκδοθεί από αρμόδιο διοικητικό όργανο, «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις» για την επιβολή έκτακτης εισφοράς. Επικαλείται, στη συνέχεια, λογιστική αναμόρφωση διάφορων κωδικών, για να καταλήξει ότι τα καθαρά κέρδη της δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά και, αν... αγνοηθεί η αναμόρφωση του λογαριασμού, πάλι δεν πρέπει να πληρώσει έκτακτη εισφορά, διότι τα έσοδα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν τα περί αναρμοδιότητος του γενικού γραμματέα ανυπόστατα, δεδομένου ότι, βάσει υπουργικής απόφασης του 2007, όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα υπογράφονται από αυτόν και, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα. Εχει γίνει συζήτηση περί αντισυνταγματικότητος του νόμου όχι όμως για αναρμοδιότητα. Προσθέτουν δε ότι, αν η Siemens θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να της επιβληθεί το συγκεκριμένο ποσό, μπορούσε να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο του «πολέμου νεύρων» εντάσσουν επίσης τον «τσαμπουκά» με τον οποίο εμφανίστηκε στο υπουργείο, σε μέρα απεργίας των υπαλλήλων, η δικαστική επιμελήτρια και απαίτησε να εμφανιστεί ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων να παραλάβει την αίτηση αναστολής, ενώ μπορούσε να τη θυροκολλήσει.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: