"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΣΔΕΠ κατά συνταξιούχων πανεπιστημιακών

Την αφαίρεση των τιμητικών τίτλων που έχουν απονείμει τα ΑΕΙ σε συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε κολέγια, ζητά η ομοσπονδία πανεπιστημιακών.


Η ΠΟΣΔΕΠ σε μία οξύτατη ανακοίνωση χαρακτηρίζει θλιβερό «το θέαμα ομότιμων καθηγητών ΑΕΙ, που σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παντός είδους κολέγια. Οχι επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν - το έχουν, και θα κριθούν γι’ αυτό, όπως κρινόμαστε όλοι για όσα κάνουμε ή δεν κάνουμε. Αλλά επειδή χρησιμοποιούν το κύρος της ιδιότητας του πρώην καθηγητή ΑΕΙ για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα αντίθετα με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως λέει. Και συνεχίζει: «Το επιχείρημά τους ότι ο ανταγωνισμός των κολεγίων θα ανεβάσει την ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου δεν πείθει: τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε από την τυπική εξίσωσή τους με διάφορα επιχειρηματικά μορφώματα πώλησης πτυχίων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τους θυμίζουμε ότι η στοιχειώδης δεοντολογία και η κοινή λογική τους επιβάλλει να παραιτηθούν από τη χρήση του τίτλου του ομότιμου καθηγητή». Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει στις Συγκλήτους των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αφαίρεση των τιμητικών τίτλων.

Βέβαια, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις πανεπιστημιακών που μετά τη συνταξιοδότησή τους απασχολήθηκαν σε κάποιο κολέγιο. Ομως, το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα κυρίως μετά και την ανάληψη από τον πρώην πρύτανη του Παν. Αθηνών κ. Π. Γέμπτο της θέσης του προέδρου του ακαδημαϊκού συμβουλίου, κολεγίου. «Οι συνάδελφοι παραπλανήθηκαν. Εδωσα όλη μου τη ζωή στη δημόσια εκπαίδευση» ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Γέμπτος. «Πιστεύω πάντα ότι ο ανταγωνισμός από τα κολέγια θα βοηθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα πτυχία που έδιναν έως τώρα τα κολέγια ήταν άλλου επιπέδου από αυτό που επιδιώκουμε σήμερα. Συμμετέχω στο ακαδημαϊκό συμβούλιο με επιδίωξη να προσφέρω υπηρεσία σε ένα θεσμό», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει μικρή αμοιβή για τις υπηρεσίες του.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: