"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βόμβα μεγατόνων στην ασφαλιστική αγορά: Αναστολή αδείας για Ασπίς Πρόνοια, General Union

Την αναστολή άδειας λειτουργίας για τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπις Πρόνοια ΑΕΑΖ, τις General Union και General Trust, εταιρείες συμφερόντων Π. Ψωμιάδη, καθώς και για την ασφαλιστική Σκούρτης, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Η Επ. Ε. Ι. Α έκρινε βάσει και της γνωμοδότησης της Τ. τ. Ε ότι οι επιστολές πρόθεσης που κατέθεσε ο κ. Παύλος Ψωμιάδης βασικός μέτοχος της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και αγοραστής των General Union και General Trust δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία κάλυψης των κεφαλαίων που απαιτούνται για να ενισχυθούν τα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών.Μη ικανοποιητικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι διευκρινίσεις και πιθανώς νέες εγγυήσεις, που προσκόμισε με την τελευταία επιστολή του προς την Επ. Ε. Ι. Α ο κ. Ψωμιάδης την περασμένη Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι η Επ. Ε. Ι. Α έχει διαμηνύσει σαφώς εδώ και καιρό ότι δεν θα διστάσει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στην περίπτωση που κρίνει ότι δεν καλύπτονται επαρκώς τα 203,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να μπουν στην εταιρεία για να ανορθωθεί ο δείκτης φερεγγυότητάς της.
Η ανάκληση αδείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ συμπαρασύρει και την θυγατρική της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, ενώ αντίθετα κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του ο όμιλος Commercial Value o οποίος περιλαμβάνει και τις Aspis Holding και Proton Aσφαλιστική επίσης συμφερόντων Π. Ψωμιάδη.Σημειώνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την τύχη των παραπάνω εταιρειών οδήγησε ήδη τους περισσότερους πράκτορες από όσους συνεργάζονται μαζί τους στην αναζήτηση κάλυψης για τα υφιστάμενα συμβόλαια Αυτοκινήτου τα οποία βρίσκονται εν ισχύ.
Η εξασφάλιση των κατόχων προγραμμάτων Ζωής

Πιο ήρεμη είναι η κατάσταση αναφορικά με τους κατόχους προγραμμάτων Ζωής χάρη στην ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Οικονομίας προ διμήνου, η οποία εξαιρεί τα συμβόλαια Ζωής από την διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής, θεσπίζοντας, τον ρόλο του επόπτη χαρτοφυλακίου Ζωής ο οποίος ενεργεί αυτόνομα σε σχέση με τον επόπτη εκκαθάρισης και έχει ως βασική ευθύνη την διαχείριση του χαρτοφυλακίου προγραμμάτων Ζωής τα οποία μένουν εκτός εκκαθάρισης.Ο ορισμός επόπτη διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ζωής διενεργείται εφόσον δεν προκύψει μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής πριν την έναρξη εκκαθάρισης της προβληματικής ασφαλιστικής εταιρείας.Προκειμένου δε να υπάρξει ομαλή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων Ζωής σε υγιή ασφαλιστική εταιρεία, θεσπίστηκε παροχή εγγυήσεων από πλευράς Δημοσίου. Είτε απευθείας υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβάζεται χαρτοφυλάκιο Ζωής, είτε στους ασφαλισμένους με προγράμματα Ζωής της εταιρείας της οποίας η άδεια ανεστάλη.
Η εγγύηση που παρέχει το Δημόσιο συνυπολογίζεται στο περιθώριο φερεγγυότητας και επομένως μειώνει τους άμεσους κινδύνους που διατρέχει μια υγιής ασφαλιστική όταν αναλαμβάνει ένα μεγάλο προβληματικό χαρτοφυλάκιο Ζωής.Ταυτόχρονα, μέσω της παροχής εγγυήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τους κινδύνους που αναλαμβάνει η εταιρεία στην οποία μεταβιβάζεται ένα χαρτοφυλάκιο εργασιών Ζωής το οποίο έχει έλλειμμα αποθεμάτων και πιθανώς επιδεινούμενη ποιότητα (υψηλές εξαγορές, ζημιογόνα προγράμματα Ζωής, κ.α.).

Η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων, θα διενεργείται με επιμέλεια του επόπτη και θα επικυρώνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: