"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το γιοφύρι του Κράτους

Tου Παντελη Μπουκαλα

Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Πριν προλάβει το καλό μας το κράτος να χαρεί την «επανίδρυση» που του πρόσφερε η Ν. Δ., το περιλαβαίνουν οι ανακατασκευαστές του για να το ξαναχτίσουν από την αρχή. Από το γιοφύρι της Αρτας στο γιοφύρι του Κράτους, που όλο το υψώνουν κι όλο πέφτει, όλο το ανακαινίζουν κι όλο παλιώνει.

Τσακώνονται βλέπετε οι πρωτομάστορες ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο, τσακώνονται από κοντά βοηθοί και μαθητούδια. Να, τώρα, οι πράσινοι, βέβαιοι πως επιστρέφουν στην εξουσία, μας δείχνουν στα προπαγανδιστικά τους φιλμάκια πόσο έτοιμοι είναι. Σαν τα παιδιά που παίζουν με τις κατασκευές τους, με τα τουβλάκια και τα πλέι μομπίλ, στα πρώτα τους χρόνια, ώσπου να μαγνητιστούν από τον γυάλινο κόσμο και τον ψηφιακό, έτσι και οι πράσινοι κρημνιστές της «επανίδρυσης» ανακατασκευάζουν εκ θεμελίων τη λέξη ΚΡΑΤΟΣ, για να μας βεβαιώσουν ότι δεν θα τους πάρει ούτε εκατό μέρες η ανοικοδόμηση.

Εκ παραδόσεως, με τα λόγια χτίζουμε ανώγια. Με τον ίδιο περίπου τρόπο, οι φουριόζικα επερχόμενοι «οικοδόμοι» του ΠΑΣΟΚ χτίζουν στα σποτ και τη λέξη ΠΑΙΔΕΙΑ, για να μας δείξουν ότι και την παιδεία θα την επανανεγείρουν. Και τι ακούμε εκεί; Οτι με τον πρώτο προϋπολογισμό η παιδεία θα προικοδοτηθεί με ένα δισεκατομύριο ευρώ, για να πιάσουμε έτσι επιτέλους το ανέκαθεν ποθούμενο 5%. Τι; Θυμούνται οι παλαιοί ότι το θαυμάσιο 5% δεν το τάζει τώρα πρώτος ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου αλλά το έταζε και ο πατέρας του ο Α. Γ. Παπανδρέου, καθώς και, πάνω-κάτω, ο πατέρας εκείνου και ιδρυτής του τζακιού, ο Γεώργιος Παπανδρέου; Ε, σόι πάει το τάξιμο, σαν μια σκυτάλη ανέξοδων υποσχέσεων που δίνεται από τον πρώτο στον δεύτερο μόνο και μόνο για να μπορεί να την παραδώσει ο δεύτερος στον τρίτο και πάει λέγοντας. Και να ’χουμε κι εμείς εν τω μεταξύ (σε ένα «εν τω μεταξύ» που κρατάει δεκαετίες) να ονειρευόμαστε πως δεν μπορεί, μια ημέρα των ημερών η «δωρεάν παιδεία» δεν θα μας στοιχίζει τον μισό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οσο επεξεργασμένο είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία άλλο τόσο είναι και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Αν, όσο βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση (και τα έξι χρόνια δεν είναι λίγα), δεν προλαβαίνεις να ξεκαθαρίσεις τις απόψεις σου, να άρεις τις εσωτερικές σου αντιφάσεις, να ορίσεις τις προτεραιότητές σου, γιατί να προλάβεις ένα μήνα πριν από τις εκλογές, όταν δεν σε συμφέρει κιόλας να είναι διαυγής ο λόγος σου, γιατί τότε κάποιους θα τους στενοχωρήσεις και θα χάσεις την ψήφο τους; Ενόσω αντιπολιτευόταν, το ΠΑΣΟΚ ήταν (στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως και στους υπόλοιπους) και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και με τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και με την ιδιωτικοποίηση, και με το πανεπιστημιακό άσυλο και με τη φαλκίδευσή του. Ε, λοιπόν, έναν τρόπος υπάρχει για να προκόψει το υπουργείο Παιδείας αν νικήσει το ΠΑΣΟΚ: Να το αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ο κ. Καραμανλής είχε αναλάβει και το υπουργείο Πολιτισμού. Και πρόκοψε κι αυτός κι εκείνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: