"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σίγησε ύστερα από 4.000 κονσέρτα

Η Ισπανίδα πιανίστρια, που ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα, για να κάνει τελικά μια καριέρα-μαμούθ 75 χρόνων και να κατακτήσει τέσσερα Γκράμι, «έσβησε» στα 86 της




Μία από τις σπουδαιότερες και μακροβιότερες καλλιτεχνικά πιανίστριες όλων των εποχών, η Αλίθια Ντε Λαρότσα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο θάνατός της προήλθε από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπισε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες. Η υγεία της, ωστόσο, ήταν επιβαρημένη εδώ και δύο χρόνια, ειδικά έπειτα από ένα σοβαρό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο.


Γεννημένη στη Βαρκελώνη το 1923, κάθισε για πρώτη φορά στο πιάνο σε ηλικία μόλις δύο ετών, για να γίνει λίγο αργότερα γνωστή στη χώρα της ως παιδί-θαύμα. Το πρώτο της ρεσιτάλ το έδωσε στα έξι της, ενώ στα 11 είχε ήδη κάνει την πρώτη της συνεργασία με ορχήστρα.
Παρά το τεράστιο ταλέντο της, η δασκάλα της δεν της επέτρεπε να παίξει Ισπανούς συνθέτες μέχρι να γίνει 15 χρονών. Είχε τους λόγους της: «Επαιζα Μπαχ και Μότσαρτ. Αυτή είναι μία αναγκαστική βάση για έναν πιανίστα. Δεν μπορείς να παίξεις ισπανική μουσική χωρίς αυτή», εξήγησε αργότερα η ίδια συμπληρώνοντας:
Μότσαρτ και Μπαχ
«Η ισπανική μουσική είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ δύσκολη. Ερχονται σε μένα νέοι άνθρωποι και νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν ισπανική μουσική αμέσως. Η μουσική αυτή όμως πρέπει να έχει τον σωστό ρυθμό, όπως ο Μότσαρτ και ο Μπαχ πρέπει να έχουν τον σωστό ρυθμό».
Η ίδια όμως κατάφερε και τους «κατέκτησε» όλους, και τον Μότσαρτ και τον Μπαχ και τους Ισπανούς συνθέτες, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την τεχνική της και με τον ρυθμό της, διεκδικώντας και κατακτώντας επάξια τον τίτλο μίας από τους σπουδαιότερους πιανίστες στον κόσμο και αποδεικνύοντας πως παρά το ότι η ίδια ήταν μικροσκοπική -είχε ύψος μόλις 1.52μ.- το ταλέντο της ήταν τεράστιο.
Η Ντε Λαρότσα έκανε μία καριέρα-μαμούθ διάρκειας 75 ολόκληρων χρόνων. Στο διάστημα αυτό έδωσε περισσότερα από 4.000 κονσέρτα, ηχογράφησε πολλά άλμπουμ, για τέσσερα από τα οποία κέρδισε και Βραβεία Γκράμι, απέσπασε ύψιστες τιμητικές διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεργάστηκε με μεγάλες ορχήστρες και σπουδαίους μαέστρους, δίδαξε...
Το 1995 παραπονέθηκε σε μία συνέντευξή της πως η ηλικία δεν άφηνε πλέον τα χέρια της να παίξουν όπως η ίδια επιθυμούσε. Παρέμεινε, ωστόσο, στην ενεργό δράση μέχρι το 2003, οπότε και αποφάσισε να αποσυρθεί σε ηλικία 80 ετών!
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: