"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προεκλογικές Δαπάνες: Υπερβάσεις χωρίς τιμωρία

Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σε μια εκλογική περιφέρεια όπως η Β΄ Αθηνών, με όριο εκλογικών δαπανών τα 135.000 ευρώ, η υπέρβαση αυτού του ορίου από τους υποψηφίους είναι σχεδόν... προγραμματισμένη. Αλλά η Βουλή δεν έχει ποτέ τιμωρήσει παραβάτες. Εκτός από το 1996.
Την τετραετία 1996 - 2000 η αρμόδια επιτροπή κατέγραψε εκατοντάδες παραβάσεις και 35 από αυτές αφορούσαν βουλευτές των μεγάλων κομμάτων, μεταξύ τους ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα, αλλά δεν εισπράχθηκαν ύστερα από ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το 2004, η επιτροπή κατέγραψε νέες παραβάσεις, αλλά και πάλι ουδείς τιμωρήθηκε. Η υπόθεση Siemens έφερε στο φως σειρά παροχών σε είδος προς υποψηφίους, που δεν είχαν δηλωθεί στις εκλογικές δαπάνες του 2007, αλλά και πάλι η Βουλή δεν κάλεσε τους «εμπλεκομένους» να δώσουν εξηγήσεις.
Ο νόμος προβλέπει ότι ο βουλευτής δικαιούται να λαμβάνει έως 3.000 ευρώ από ένα φυσικό πρόσωπο για προεκλογικές δαπάνες (δηλώνοντάς το βεβαίως), αλλά και αυτή η διάταξη στην πράξη καταστρατηγείται. Εάν, π.χ., ένας υποψήφιος κάνει μια συνεστίαση σε μαγαζί και κάποιος αγοράσει 50 προσκλήσεις αλλά χρησιμοποιήσει μόνο τη δική του, ουδείς είναι σε θέση να τον ελέγξει.

«Τα χρήματα δίνονται “μαύρα” και πληρώνονται “μαύρα”» λέει ο διαφημιστής, με πολλούς γνωστούς και φίλους που είναι υποψήφιοι. Ο νόμος είναι έτσι «φτιαγμένος», ώστε ο έλεγχος να αποδεικνύεται εκ των προτέρων αναξιόπιστος. Προβλέπεται ειδικότερα ότι μόνον το 60% των δαπανών του υποψηφίου μπορεί να διακινείται μέσω λογαριασμών τραπέζης, αλλά όσοι έχουν πολιτευτεί σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές δαπάνες (π.χ. τα κεράσματα), που απαιτούν πληρωμή σε ρευστό και χωρίς παραστατικό.

Στη Β΄ Αθηνών, για παράδειγμα, το 40% της δαπάνης που διακινείται εκτός λογαριασμών είναι 54.000 ευρώ και βέβαια είναι λίαν αμφίβολο ότι το ποσό αυτό ξοδεύεται σε... καφέδες και γλυκίσματα, αλλά και έτσι να είναι, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σε αυτές τις εκλογές, η κ. Σοφία Ανδριοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι θα δαπανήσει κάτω από 1.000 ευρώ. «Αν δεν βγω εγώ, θα βγει κάποιος άλλος», λέει με αφοπλιστικό τρόπο.

Ενας από τους υποψηφίους που είχε δηλώσει ευθαρσώς υπέρβαση των δαπανών ήταν και ο Στέφανος Μάνος. «Είχα υπερβεί το όριο σαν πρόσωπο», λέει με δόση αυτοσαρκασμού, «αλλά φαίνεται ότι μου το συγχώρησαν...». Ο κ. Μάνος, ο οποίος δεν πολιτεύεται αυτή τη φορά, θεωρεί τη μικρή εκλογική περιφέρεια ως λύση στο πρόβλημα «οικονομία των εκλογών». Για παράδειγμα, 30.000 ψηφοφόρους μπορεί να τους γνωρίσει, αρκεί να ψηφίζει κανείς εκεί όπου μένει, λέει χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σχετικά με τις προεκλογικές δαπάνες...

http://pseftes.tumblr.com/post/202436532