Εισαι 9 χρονια υπουργος Δημοσιας Ταξεως.
— Πάνος Συνοδινός (@SinodinosP) January 13, 2025
Και βγαινεις, μετα απο 9 χρονια στο υπουργειο, και λες "να τελειωνουμε με την ασυδοσια".
Τραβα σπιτι σου μονος σου αν εχεις τον στοιχειωδη αυτοσεβασμο, γιατι αυτος που σε διορισε ειναι πιο ανικανος απο εσενα. https://t.co/jHHIPeKsKI
Το έπαιζε τάχα μου undercover παραβάτης ο Μιχάλης τρομάρα του... pic.twitter.com/Zw4heKG5Cd
— Spirosthe1st (@spirosthe1st) January 13, 2025
Γράφει ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής
Αρεοπαγίτης ε.τ.
Με τον τραγικό θάνατο του 22χρονου νεαρού στα Χανιά της Κρήτης, που παρασύρθηκε από τον μεθυσμένο και χωρίς άδεια οδήγησης οδηγό της Πόρσε, κυρίως όμως από την ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων, που δεν εκτέλεσαν το καθήκον τους, όπως επιβάλλει ο νόμος και ο αστυνομικός κανονισμός και δεν συνέλαβαν το δράστη αλλά τον άφησαν ελεύθερο να οδηγεί μεθυσμένος, αποκαλύφθηκε το μεγάλο έλλειμμα της δημόσιας ασφάλειας των πολιτών από τη μη παροχή επαρκούς αστυνομικής προστασίας.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όταν κάποιος καταλαμβάνεται επ’αυτοφόρω να τελεί ένα αδίκημα συλλαμβάνεται υποχρεωτικά χωρίς η σύλληψη του να υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών οργάνων, προσάγεται στον Εισαγγελέα και παραπέμπεται να δικαστεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στους τρεις αστυνομικούς που άφησαν ελεύθερο τον δράστη, που οδηγούσε μεθυσμένος μολονότι υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει ατύχημα, που στη συνέχεια διέπραξε, απαγγέλθηκε ήδη κατηγορία για παράβαση καθήκοντος. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν βάσει εντολών της Εισαγγελίας να μην ενεργούν το Σαββατοκύριακο συλλήψεις.
Τον ισχυρισμό αυτό η Εισαγγελία διέψευσε αμέσως, αλλά φαίνεται ότι λόγω της εντοπιότητας, γιατί όλοι οι αστυνομικοί είναι ντόπιοι και της όσμωσης τους με τους "ντελικανήδες" έχει δημιουργηθεί με την ανοχή των αρχών ένα "modus vivendi" μεταξύ τους.
Για να καταδείξω τη διαφορετική μεταχείριση στις ομιλίες μου επικαλούμαι το εξής: Μη κρητικός παρκάρει παράνομα ο αστυνομικός θα του δώσει αμέσως κλήση ,αν όμως είναι κρητικός θα του πει "Σήφη, πάρε το αυτοκίνητο".
Είναι γεγονός ότι ενώ πολλές φορές αστυνομικοί με κίνδυνο της ζωής τους συλλαμβάνουν κακοποιούς, που παραπέμπονται να δικαστούν για πλημμελήματα κατά την αυτόφωρη διαδικασία, που ζητούν αναβολή, η υπόθεση αναβάλλεται σε ρητή δικάσιμο, αφήνονται ελεύθεροι, εξαφανίζονται για να συνεχίσουν τη δράση τους, οπότε αν συλληφθούν ξανά επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, γιατί η κράτηση τους εναπόκειται στην κρίση του δικαστή (αρθ.423 ΚποινΔ), που συνήθως διστάζει να συνεχίσει την κράτηση, ενώ πρέπει να θεσπισθεί, ότι εφόσον ο κατηγορούμενος ζητά αναβολή η κράτηση του να είναι υποχρεωτική. Για την τακτική αυτή των δικαστηρίων οι αστυνομικοί δικαίως παραπονιούνται.
Η δημόσια ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζεται με τη σωστή νομοθέτηση για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, που θα εφαρμόσει κατά δικαία κρίση ο δικαστής και την αποτελεσματική αστυνόμευση, που προϋποθέτει τα αστυνομικά όργανα να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τους κανονισμούς αλλά και να υπάρχουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις.
Συνήθως στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές μετείχαν με πολιτική επιλογή δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίου με παραγωγή άριστης κατά τη θεωρία, ατελούς όμως κατά το αποτέλεσμα, ποινικής νομοθεσίας, τα "παραθυράκια" της οποίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί διστακτικά, λόγω της αντιδράσεως των δικηγορικών συνδικαλιστικών ενώσεων με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες να κλείσει. Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση, ότι ενώ με τις μεταρρυθμίσεις του ΠΚ επιδιώκεται η αυστηροποίηση της ποινικής καταστολής, δεν επαναφέρθηκε το κεφάλαιο του παλιού ΠΚ περί υπότροπων και καθ’ έξη εγκληματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ, στη χώρα μας υπηρετούν περίπου 60.000 αστυνομικοί εκ των οποίων το 70ο/ο υπηρετεί βάσει ειδικών νόμων στην επαρχία και στο τόπο καταγωγής του, ποσοστό δυσανάλογο προς το πληθυσμό και τις ανάγκες της υπηρεσίας στην περιφέρεια, που σαφώς αποτελεί διαχρονική παροχή των πολιτικών στους ψηφοφόρους τους με αποτέλεσμα και κατόπιν της διάθεσης 8.000 αστυνομικών για τη φύλαξη ευπαθών στόχων που βρίσκονται στην Αττική, να μη υπάρχει επαρκής αριθμός αστυνομικών στη περιοχή της πρωτεύουσας για την αποτελεσματική αστυνόμευση της και την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.
Στις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων ως ΓΕΔΔ για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης πρότεινα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και έκτοτε σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω και για την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, τη θέσπιση κωλύματος εντοπιότητας για υπαλλήλους ή λειτουργούς σε κρίσιμους ή ιδιαίτερους τομείς του κράτους, όπως δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό σώμα, εφορία/κτηματικές υπηρεσίες, πολεοδομία, επιθεώρηση κλπ, γιατί οι υπάλληλοι, ιδίως οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στο τόπο της καταγωγής τους έχουν βαρίδια, που τους εμποδίζουν στην εκτέλεση του καθήκοντος, όπως καταφάνηκε από την παραπάνω με τραγικά αποτελέσματα περίπτωση στα Χανιά. Σαφώς η με απόφαση του πρωθυπουργού αντικατάσταση της ηγεσίας της Αστυνομίας στα Χανιά αποτελεί μια καλή αρχή.
Γνωρίζω ότι η άμεση εφαρμογή του κωλύματος εντοπιότητας όχι μόνο είναι ανέφικτη, αλλά θα επιφέρει κοινωνική και οικογενειακή αναστάτωση σε όσους αφορά με παρεμβάσεις για τη ματαίωση της από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, τουλάχιστον όμως η κυβέρνηση ας μελετήσει το ζήτημα και ας κάνει την αρχή με τη μεταφορά στο Κέντρο των αστυνομικών που πλεονάζουν στην περιφέρεια και να εφαρμόσει το κώλυμα εντοπιότητας τουλάχιστον για τους νεοδιοριζομένους και κατά τις μεταθέσεις, ώστε σταδιακά να λυθεί το ζήτημα.
Νομίζω, ότι επιτέλους πρέπει η Πολιτεία…
σπάζοντας αυγά, να θεσπίσει και εφαρμόσει μέτρα, που διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου