"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αδιαχώρητο στη φοιτητική «αιωνιότητα»

 

Γράφει ο Απόστολος Λακασάς

Οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές που διέκοψαν ή έχουν καθυστερήσει «υπέρμετρα» τις σπουδές τους το αποδίδουν σε ακαδημαϊκούς λόγους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών. Εξειδικεύοντας τους λόγους, θεωρούν ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις είναι πολύ υψηλών απαιτήσεων, ενώ δηλώνουν πως και το διδακτικό προσωπικό δεν τους βοηθάει να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης, με τις απαντήσεις τους καταρρίπτουν τη θέση (την υιοθετούν κόμματα της αντιπολίτευσης) πως οι οικονομικές δυσκολίες και η εργασία παράλληλα με τη φοίτηση είναι ο βασικότερος λόγος καθυστέρησης στις σπουδές.

Δεν είναι καινούργιες οι διαπιστώσεις – ανάλογες αναφορές έχει σε όλες τις εκθέσεις της η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Προφανώς η αδυναμία αρκετών φοιτητών να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους χωρίς να… ασθμαίνουν οφείλεται σε ελλείμματα από τις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι διαχρονικό ζήτημα και μια έκφανσή του είναι πως πάγια ένας στους τρεις υποψηφίους στην κορυφαία στιγμή της σχολικής διαδρομής, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Η πολιτεία οφείλει να το αντιμετωπίσει, επιτέλους, με διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Αλλά τα προβλήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για τα πανεπιστήμια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών τόλμησαν να θίξουν το θέμα της πολύ δύσκολης ύλης ή και των θεμάτων στις εξετάσεις, που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι απουσιάζει η μέριμνα μέσα στα ΑΕΙ για την πορεία των φοιτητών. Για παράδειγμα, έχουν προβληματιστεί οι καθηγητές του εμβληματικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις αιτίες που σε 15 τμήματα του ιδρύματος πάνω από 80% των φοιτητών καθυστερεί τις σπουδές του;

Και μεταξύ αυτών είναι σπουδαία τμήματα με επαγγελματικές προοπτικές για τους πτυχιούχους τους, όπως το Μαθηματικό, το Πληροφορικής – Τηλεπικοινωνιών, το Ιστορίας – Αρχαιολογίας, το Βιολογικό.

Οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις αντιδράσεις λόγω της επικείμενης διαγραφής των «αιωνίων». Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως…

 

 πολύ λίγοι των υπαρχόντων «αιωνίων» –κάτω από το 10%– έχουν ενδιαφερθεί να δώσουν «σημεία ζωής». Το θέμα είναι τι μέτρα θα λάβουν τα πανεπιστήμια για τους υπάρχοντες φοιτητές τους, που κινδυνεύουν να γίνουν κι αυτοί «αιώνιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: