"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ποιοι γέμισαν το Σύνταγμα

 

Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Πήγα από καθαρή περιέργεια. Επειδή μου έκανε εντύπωση ο όγκος των αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, είπα να πάω ο ίδιος να δω τι γίνεται· και πήγα.

Για ένα πράγμα θέλω να σας βεβαιώσω: τόσο πολύ κόσμο και τέτοιας ποιότητας κόσμο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κατεβάσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευτεί με κάθε δυνατό τρόπο το γεγονός, οι παρουσίες των αρχηγών των κομμάτων δεν αφήνουν αμφιβολία ως προς αυτό. Δεν μπορούμε όμως να τους κατηγορήσουμε για τίποτα, όπως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους καρχαρίες επειδή μαζεύονται εκεί που υπάρχει αίμα. Είναι στη φύση τους. Ομως, αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που βολοδέρνουν μεταξύ κακομοιριάς και γελοιότητας, όσο και αν θέλουν δεν μπορούν συγκεντρώσουν ένα πλήθος σαν αυτό της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα.

Πλησίασα διστακτικά, πρέπει να πω, περιμένοντας να συναντήσω οργανωμένα μπλοκ «συλλογικοτήτων». Βρήκα κανονικούς ανθρώπους, κάποιοι μάλιστα είχαν κατέβει με τα μωρά τους στα καρότσια, αναγνώρισα γνωστούς και φίλους, κεντροαριστερούς ως επί το πλείστον, από εκείνους που «ψήφισαν Μητσοτάκη». Βάζω τη φράση σε εισαγωγικά, επειδή έτσι θα σου το πουν και οι ίδιοι. Αν τους πεις ότι ψήφισαν ΝΔ, τους κακοφαίνεται και τους καταλαβαίνω – δεν είναι μικρό να σου συμβεί τέτοιο πράγμα στα γεράματα, ιδίως για ανθρώπους άνω των 50, που ανακάλυψαν την πολιτική μέσα από τον «Ρήγα» Σπετσών, Υδρας και Ψυχικού, που ήταν και το πιο δυναμικό κομμάτι της οργάνωσης.

Διαβάζω ότι στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, αλλά και των άλλων παρόμοιων σε διαφορετικές πόλεις.

Αν είναι αλήθεια, κακώς. Θα έπρεπε να το περιμένουν και εξηγούμαι.

Το δυστύχημα έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Παρ’ όλα αυτά, το 39,85% των ψηφοφόρων επέλεξε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές που έγιναν μόλις τρεις μήνες μετά το δυστύχημα και, στις εκλογές που ακολούθησαν έναν μήνα αργότερα, στις 25 Ιουνίου, η ΝΔ έφτασε το περίφημο πλέον 41% (40,79%, για να είμαι ακριβής). Πώς εξηγείται αυτή η ασυνήθιστη επιείκεια εκ μέρους του εκλογικού σώματος;

Γιατί δεν τιμώρησαν τότε την «κυβέρνηση των Τεμπών» (ήταν η έκφραση του συρμού), ενώ είχαν δύο ευκαιρίες να το κάνουν;

Δεν το έκαναν, νομίζω, από ωριμότητα. Ολοι ένιωσαν το μέγεθος της τραγωδίας, τα Τέμπη ήταν ένα συλλογικό τραύμα για όλους. Ακόμη και αν είσαι τελείως αναίσθητος (αν είσαι ο Μασκ, ας πούμε) είναι αδύνατο να μη σε τρομάζει ότι ζεις σε μια χώρα, στην οποία δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά και σκοτώνονται 57 άνθρωποι. Απαιτείς λοιπόν απαντήσεις σε αμέτρητα ερωτήματα, που συμπυκνώνονται στα εξής δύο: γιατί συνέβη και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί.

Συγχρόνως όμως, καταλαβαίνεις ότι ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν διερευνάται σοβαρά μέσα σε έναν μήνα, χρειάζεται να δώσεις χρόνο.

Γνωρίζεις, επίσης, ότι βρίσκεσαι στον Υπαρκτό Ελληνισμό, στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, που κατοικείται από τον εξυπνότερο λαό του κόσμου κ.ο.κ., επομένως, εδώ, τα πιο απίθανα είναι δυνατόν να συμβούν. Καταλαβαίνεις, θέλω να πω, ότι η ανικανότητα και η διαφθορά δεν είναι χθεσινή υπόθεση, ώστε να ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ξέρεις ότι η σήψη έχει βάθος και, επειδή περιμένεις ολοκληρωμένες απαντήσεις, όχι πασαλείμματα, δίνεις χρόνο στην κυβέρνηση και την ξαναψηφίζεις.

Στο κάτω κάτω, αυτή η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε τόσο καλά και το Μεταναστευτικό και την πανδημία; Τους εμπιστεύεσαι λοιπόν και πάλι.

Οταν όμως έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και ακόμη δεν έχουν υπάρξει έγκυρες απαντήσεις, τότε ο κόσμος αυτός έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη του προδόθηκε.

Με την απόσταση του χρόνου διακρίνεται πια το σχήμα των πραγμάτων.

Βλέπεις δηλαδή ότι η κυβέρνηση…

 

 επικαλούμενη τη θεσμική ευπρέπεια, κρατά μια απόσταση ασφαλείας από το θέμα και έχει αφήσει τη διαλεύκανση του θέματος στις αρμόδιες Αρχές, αυτές που μέχρι τώρα έχουν διακριθεί μόνο για την ανικανότητά τους.

Ολο αυτό ο κόσμος το εκλαμβάνει ως αδιαφορία, θυμώνει και είναι ο λόγος για τον οποίο και οι νοικοκυραίοι κατέβηκαν προχθές στο Σύνταγμα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: