"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Πόσο απέχει η δυσπιστία από την αναρχία

 

Toυ Τάκη Θεοδωρόπουλου

Εχει καθυστερήσει η διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών;

Η καθυστέρηση οφείλεται στα συνεχή αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων; Καθυστέρηση στην ήδη κατεστημένη βραδύτητα με την οποία κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη.

Επηρεάζει η καθυστέρηση την κάθαρση;

Δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι τα βίντεο με τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη έχουν σβηστεί. Οπως και δεν είναι δυνατόν ο υπεύθυνος να στέλνει για επεξεργασία το βίντεο από τη φόρτωση κάποιας επιβατικής αμαξοστοιχίας. Επειδή, λέει, δεν προσδιόρισαν στο αίτημα ότι ζητούσαν τις εικόνες από τον εμπορικό σταθμό.

Την πρώτη αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος την έκανε η Τροχαία. Με ποια αρμοδιότητα;

Για φαντασθείτε την Τροχαία να κάνει αυτοψία σε αεροπορικό δυστύχημα.

Κάλυψε από δόλο τα ίχνη που είχε αφήσει η έκρηξη; Μάλλον για άγνοια και ασχετοσύνη πρόκειται.

Είπαν ότι η έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των ατμομηχανών. Περιμένουμε την έκθεση του ΕΜΠ, η οποία καθυστερεί κι αυτή.

Προς το παρόν το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας επέδειξε εγκληματική αμέλεια. Δεν είχε τα προσόντα για να αναλάβει αυτή την ευθύνη και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχε ούτε καν την ευσυνειδησία για να καλύψει την ανικανότητά του.

Ποιοι του έδωσαν τη θέση και γιατί τον επέλεξαν;

Μέχρι στιγμής η όλη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών μόνον ερωτήσεις δημιουργεί. Το συναισθηματικό της βάρος είναι αφόρητο – κυρίως για τις οικογένειες των θυμάτων. Η παράνοια λειτουργεί ως βάλσαμο.

Το 2023 πενήντα επτά άνθρωποι πέθαναν με φριχτό θάνατο σ’ ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αν, και αν, και αν.

Το 2018 πάνω από εκατό άνθρωποι πέθαναν με φριχτό θάνατο στο Μάτι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν, και αν, και αν.

Προχθές δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας διαδήλωσαν διεκδικώντας δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών. Διαδήλωσαν την ανασφάλειά τους, που προκαλείται από τη δυσπιστία τους απέναντι στο κράτος του οποίου είναι πολίτες.

Είμαστε στο μεταίχμιο;

Στο σημείο αυτό όπου η δυσπιστία μπορεί να μετατραπεί σε απέχθεια ή και σε εχθρότητα, κοινώς σε αναρχία;

 «Κράτος»: ένα σύμπλεγμα που ξεκινάει από τον χαμηλόβαθμο σταθμάρχη, περιλαμβάνει τους ανωτέρους του, έως την πολιτική ηγεσία, τη Δικαιοσύνη, στην οποίαν όλοι δηλώνουν εμπιστοσύνη, αλλά κανείς δεν έχει, τα σώματα ασφαλείας, έως τη νομοθετική εξουσία και τον τελευταίο πολίτη. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Ομως …

 

όλοι μας έχουμε κάποιο μερίδιο ευθύνης.

Πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος;

«Τεράστιο σχέδιο», όπως είχε πει και ο Ντε Γκωλ σ’ αυτόν που τον υποδέχθηκε στο Παρίσι της απελευθέρωσης με ένα πανό που έγραφε: «Θάνατος στους ηλίθιους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: