"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ενα μάτσο αλαζόνες

 

Tης ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Αντιπολίτευση εκ ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε, δείτε το έργο από το τέλος (το κατάντημα) προς την αρχή. Αυτοί, οι πλέον αλαζόνες στην πολιτική της σύγχρονης Ιστορίας. Και είναι τόσο, μα τόσο ειρωνικά αστείο ότι αυτή ακριβώς είναι και η λέξη που ηδονίζονται να αποδίδουν στον Μητσοτάκη: «Αλαζονεία».

Και με ένα μόνο σύνθημα, με συχνότητα λόξιγκα: «Να γκρεμίσουμε τον Μητσοτάκη».

Πού να βρούνε χρόνο να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους, να μετρήσουν δυνάμεις και δυνατότητες. Λεονταρισμοί της δεκάρας.

Διχαστικοί. Αλαζόνες, τυφλοί. Τοξικοί. Δεξιοτέχνες συκοφάντες. Απρεπείς. Ακυρωτικοί.

Ο Μητσοτάκης ως μονάδα. Λες και δεν τον ψήφισαν και δεν τον ψηφίζουν άνθρωποι, πολίτες, συμπολίτες.

Σε όλους αυτούς, που σίγουρα νιώθουν πιο δικαιωμένοι από τους δικούς τους πληθυσμούς, που άγονται και φέρονται τυχοδιωκτικά, δηλαδή, με μόνη έγνοια τη διατήρηση των προσωπικών τους οφιτσίων, μισθού εξ αμπελοφιλοσοφίας κ.λπ., βγάζουν τη γλώσσα. Με χρήσιμο «υλικό», οπαδούς μπολιασμένους μνησικακία, στείρα καχυποψία, τοξικότητα. Οπαδούς με ανοιχτό το στόμα να καταπιούν τα πάντα. Εμπλεοι μιας ψευτοπίστης διαρκείας, δήθεν ανωτερότητάς τους.

Οι επαΐοντες του τίποτα. Αδειοι ιδεολογίας, γι’ αυτό και έτοιμοι να «ψωνίσουν» και να «ψωνιστούν» με τον πρώτο περαστικό παραδίδοντας τον στο πλήθος αλαλάζοντας και συμπαρασύροντας στο «Ωσαννά»! Από τον Αλέξη στον Αλεξο-Πάνο και στον Στέφανο. Μόνο με βάγια δεν βγαίνουν στους δρόμους για την είσοδο τού κάθε φορά Μεσσία τους. Αναμένοντας πλέον τον νέο τους…

Αναρωτιέμαι πόσες φορές τούς έχω συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια βλοσυρούς, κριτικούς, παντογνώστες, να ειρωνεύονται, να φτύνουν τους «Απέναντι». Οσους πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος και μακάρι να βρεθεί αντιπολίτευση υγιής να περιφρουρήσει αυτά που πρέπει να γίνουν στο τόπο μας. Το βαθύ κράτος γκρεμίζεται από έναν; 

Και οι έτεροι της αντιπολίτευσης;

Αντιπολίτευση εκ των ΠΑΣΟΚ. Με τον ίδιο λόξιγκα. «Να γκρεμίσουμε τον Μητσοτάκη», και την ίδια κριτική, αποκαθηλωτική (για τα πάντα) ματιά: «Η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», «Η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση».

Βρε μπας και έζησα μόνη μου τη Μεταπολίτευση;

Πάντα βλοσυρός, θυμωμένος, με μια ψευτοπίστη διαρκείας δήθεν προσωπικής ανωτερότητας. Ο Μητσοτάκης ως μονάδα.

Και αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη;

Μιάσματα. Οι μόνοι δικαιωμένοι, οι δικοί τους! Ωσαννά εν τοις υψίστοις! Αν αυτό δεν είναι αλαζονεία, τότε τι είναι;

Και καθόλου τυχαία, επίσης ηδονικά αποδίδει στον Μητσοτάκη αλαζονεία… Ποιος;

Ο αλαζόνας. Ο αρχηγός που δεν αξιώθηκε ακόμα να διαχειριστεί ούτε υπουργείο. Και που η μόνη απολύτως δική του αυτόνομη πράξη, πρόβα εξουσίας, ευθύνη, ήταν η επιλογή προσώπου (και ήθους) για δήμαρχο Αθηναίων. Τον δικαίωσε ως ηθική υπόσταση; (Εμείς δεν τον γνωρίζαμε και ως συνήθως, και εκ του αποτελέσματος, ψηφίσαμε ώστε να αναχωρήσει αυτός που του έπρεπε. Εκείνος που τον γνώριζε;)

Μπορείτε να φανταστείτε διευθύνοντα σύμβουλο να επιλέγει κάποιον ως στέλεχος για τη διεύθυνση π.χ.  μάρκετιγκ και πριν καθίσει στη θέση του και εργαστεί έστω και για μια μέρα να διεκδικεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου που τον επέλεξε, κρίνοντάς τον ως ακατάλληλο, άρα θεωρώντας τον εαυτό του υπερ-κατάλληλο πριν αποδείξει την καταλληλότητά του;  Τι ζούμε; Τι ζούμε;   

Ενα μάτσο αλαζόνες.

Και ένα …

 

βαθύ κράτος.

Γκρεμίζεται από έναν;

Χτίζεται κράτος χωρίς γέφυρες; Θα σπάσει ποτέ η κατάρα της διχόνοιας; 

ΥΓ. Παρατηρούσα και παρατηρώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και στη συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, τον πολιτισμένο τρόπο του απέναντι σε κάθε είδους αντιπολίτευση, ακόμα και εσωτερική. Ενα ακόμα από αυτά που τον ξεχωρίζουν. Ενα ακόμα από αυτά που μας εκπαιδεύει η διακυβέρνησή του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: