"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΡΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δανεικά και αγύριστα

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ...

Τα 16 δις δρχ. που παραδέχθηκε ο Τσουκάτος ότι ήταν χορηγίες επιχειρηματιών για το Πασόκ το 2000, αντιστοιχούν σε 47 εκ. ευρώ. Μα πόσους ταΐζανε; 


Οι εκλογικές δαπάνες την ίδια χρονιά σύμφωνα με τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ ήταν 12,5 εκ. ευρώ! Όσο ήταν η κρατική επιχορήγηση.  


Η ΝΔ την ίδια χρονιά είχε δαπάνες 16 εκ. ευρώ! Και δεν τους έφταναν.  


Με τόσα χρήματα από το κράτος, και ένα άγνωστο τεράστιο ποσό από επιχειρηματίες, χρειάζονταν επιπλέον και τραπεζικά δάνεια!  


Ο Συνασπισμός του 3%, είχε κρατική χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ! (Τόσα όσα παίρνει το πρώτο κόμμα τώρα!). Τρελά λεφτά.

 
Και έχεις κάθε καλοταϊσμένο παπαγαλάκι, ακόμα και τώρα, να υποστηρίζει ότι ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Κωνσταντόπουλος, δεν γνώριζαν τα οικονομικά των κομμάτων τους. 


Ε ναι, γιατί να τα ξέρουν; Από την τσέπη τους τα έβαζαν; Το κράτος και τα κόμματα μοίραζαν έργα, δουλειές, διαφήμιση, τράπεζες, επιτελικές καρέκλες στο δημόσιο, και τα χρήματα έκαναν κύκλο. Έτσι γίνεται ακόμα και τώρα.

 
Τι τα ψάχνεις. Άλλες εποχές. 


Γιατί τώρα είναι διαφορετικά;  


Στις εκλογές του 2015 ο Σύριζα δαπάνησε 3 εκ. ευρώ για εκλογικές δαπάνες, το Ποτάμι 870 χιλ., το Πασόκ 540 εκ. και άλλα 170 χιλ. ως ΔΗΣΥ, και η ΝΔ μόλις 505 χιλ. ευρώ. Η ΝΔ, που έπαιζε όλη μέρα διαφήμιση, φυλλάδια αντίστοιχα με τον ΣΥΡΙΖΑ, και το Πασόκ που ακολουθούσε τρελά, είχαν λιγότερες δαπάνες από το Ποτάμι! (που έπαιξε ελάχιστη διαφήμιση και φυλλάδια καθόλου). Δουλευόμαστε; Εντάξει στην Ελλάδα ζούμε, αλλά όχι και έτσι!

 
Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι ο υπουργός κος «μόνος μου και όλοι σας» πήρε δάνειο 100 χιλ. ευρουλάκια, λέει, «για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου»!  


Αλλά έχει ανάγκη προεκλογικής διαφημιστικής εκστρατείας 100 χιλ. για να ξαναβγεί βουλευτής, «ένας επιτυχημένος δημοφιλής υπουργός - ένα παλικάρι» σαν τον Πολάκη;  


Με 100 χιλ. ευρώ budget για διαφήμιση, βγαίνει βουλευτής ακόμα και ο γραμματέας του συλλόγου «φίλοι ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ»!  Αλλά αν αυτός ο τόσο προβαλλόμενος χρειάζεται τόση διαφήμιση, κάτι άλλοι wannabeδες πόσα χρειάζεται να ρίξουν; Και για ποιο λόγο να τα ρίξουν;

 
Τα κόμματα οφείλουν να δημοσιεύσουν στις ιστοσελίδες τους ετήσιους ισολογισμούς τους. Μπορείτε να τους βρείτε εδώ. Δείτε πόσα λίγα είναι τα download, σαν να μην ενδιαφέρεται κανένας!  


Προσέξτε τις στήλες «Σύνολο καθαρής θέσης» και «Τραπεζικά δάνεια».  


Στον απολογισμό του ΠΑΣΟΚ για το 2017 φαίνεται να έχει ένα «μικρό» έλλειμμα 23 εκ. ευρώ, γιατί έπρεπε να δώσουν 23 εκ. ευρώ για τόκους και έξοδα τραπεζών και δεν κατάφεραν να τα μαζέψουν από τις εισφορές των μελών, οπότε σύνολο υποχρεώσεων 263 εκ. ευρώ έφτασαν επί Φώφης. Ο Παπανδρέου είχε αφήσει υποχρεώσεις 110 εκ. και έγινε χαμός το 2011, το πόρισμα έμεινε στο συρτάρι, οι υποχρεώσεις διπλασιαστήκαν από Βενιζέλο και Γεννηματά, αλλά τώρα όλα καλά! Ποιος νοιάζεται; 


Στον απολογισμό του Ποταμιού κανένα δάνειο, δεν χρωστάει σε κανέναν, και βγάζει και πλεόνασμα 730 χιλ. ευρώ. 


Στον απολογισμό της ΝΔ και αυτοί χρειάζονταν 27 εκ. για δάνεια τόκους κ.λπ. και δεν τα μάζεψαν, πώς να τα μαζέψουν; Για αυτό πάρε σύνολο υποχρεώσεων 263 εκ. ευρώ που έφτασαν επί Κυριάκου έναντι 211 εκ. το 2015 πριν αναλάβει.  


Στον Σύριζα ίσα βάρκα ίσα νερά όσο είναι κυβέρνηση στις υποχρεώσεις μόνο 4 εκ. ευρώ. Μέχρι τις εκλογές την βγάζει. Μετά την ήττα και με τη μείωση της επιχορήγησης ξεκινάνε τα δύσκολα.

 
Στις 1/4/2018 με ανακοίνωσή του ο Σύριζα τα έριχνε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια και «το τεράστιο σκάνδαλο της δανειοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρωστούν στις τράπεζες πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ» ενώ μόλις 10 ημέρες νωρίτερα είχε καταθέσει τροπολογία που κατοχύρωνε ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών/ευρωβουλευτών, παραμένει ακατάσχετο!

 
Λεπτομέρεια. Στις 9/4/2012 είχε ψηφιστεί από ΝΔ ΠΑΣΟΚ τροπολογία  για την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ορίζοντας πως οι δόσεις αυτές είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες. Τότε ο βουλευτής κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί να την ψηφίσει γράφοντας στο fb του «Δεν θα ψηφίσω την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Οφείλω να είμαι συνεπής με τα όσα έχω πει για το πολιτικό σύστημα». Τότε, και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την Τροπολογία «που προστατεύει ή απαλλάσσει κατά απαράδεκτο τρόπο τα χρηματοδοτούμενα κόμματα από υποχρεώσεις, συνέπειες και βάρη (κατάσχεση ή εκχώρηση), τα οποία όμως εξακολουθεί να έχει κάθε φτωχός πολίτης που δανείζεται από τράπεζες ακόμα και για βασικές βιοτικές του ανάγκες». 


Στις 16/10/2014 ο υπουργός τότε, κος Μητσοτάκης, δεν είχε κανένα θέμα ασυνέπειας και υπερψήφισε και τη χρηματοδότηση και το ακατάσχετο και ανεκχώρητο 40%


Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε αρνητικά. Ως κυβέρνηση στις 27/4/2015 υπερψήφισε δική του τροπολογία ώστε η κρατική χρηματοδότηση να αφορά πλέον και κόμματα που έχουν συγκεντρώσει το 1,5% του συνόλου των έγκυρων ψήφων στις Ευρωεκλογές. Φωτογραφία, για το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη! Και στην συνέχεια ενώ υποσχόταν ότι θα φέρει νόμο όπου  θα μειώνοταν, από 40% σε 10%, το ποσοστό της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων ή συνασπισμού κομμάτων που είναι ακατάσχετο, έφερε τροπολογία τον Ιούλιο του 2017 «Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η παράταση της ισχύος των διατάξεων του ν. 4304/2014» για το 40% ακατάσχετο. Και φυσικά μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις 22/3/2018  ψήφισαν την τροπολογία Σκουρλέτη για ανεκχώρητο του 50% της κρατικής χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

 
Και φυσικά και πάλι ο κος Μητσοτάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα ασυνέπειας, γιατί τώρα είναι πρόεδρος της ΝΔ. Και μαζί με το ΠΑΣΟΚ (αυτοί που υποτίθεται δεν ψηφίζουν τα κυβερνητικά ν/σ και ότι δεν κάνουν ρεπό του Καμμένου) ψήφισαν πανηγυρικά μαζί με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χέρι χέρι την τροπολογία που προστατεύει από κατασχέσεις τα κόμματα όσα κι αν χρωστούν στις τράπεζες. 


 Έτσι γίνεται, «τσακώνονται» για την πολιτική, αλλά στα κομματικά τα βρίσκουν. Και τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια - διαδρομιστές...



 εξακολουθούν να πλασάρουν την κομματική γραμμή σε εκδηλώσεις κανάλια, εφημερίδες, social media προωθώντας μόνο αυτά που συμφέρουν και καταπίνοντας ό,τι δεν βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: