"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΑΡΑΔΙΚΟ: Εκδούλευση στον Μαδούρο



Τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συχνά επικαλούνται τη σύμπλευση με τους εταίρους μας στη Δύση προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν στηρίζουν απροκάλυπτα το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.  


Εντάξει, δεν βγήκε _ ακόμα _ το υπουργείο των Εξωτερικών να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δικτάτορα. Άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση. Επισήμως η Ελλάδα σιωπά όταν ο δυτικός κόσμος στρέφεται κατά του Μαδούρο. 


Ωστόσο το κυβερνών κόμμα αποφασίζει να μην κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Τη μέρα που ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας σε μία δυτική πρωτεύουσα, εισπράττει τη θερμή συμπαράσταση του κυβερνώντος κόμματος, επισκεπτόμενος τα γραφεία του. 


Η στοιχειώδης πολιτική λογική θα υπαγόρευε στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη, να ζητήσει είτε χαμηλούς τόνους, είτε αναβολή της συνάντησης με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας. 


Ήταν, λέει, προγραμματισμένη. Ανοησίες. Η προβολή της κρύβει επιτήδευση. Λες και ο πρεσβευτής είχε ανάγκη να στείλει δυο φωτεινά λόγια στο σπίτι.  


Δεν μιλάμε για εξυπηρέτηση προς τη Βενεζουέλα. Μιλάμε για εκδούλευση. Και όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν αυτό είναι απαραίτητο.  


Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; 


Αφελώς ρωτάω.  


Έχει κάποιο στρατηγικό συμφέρον η Ελλάδα στη Βενεζουέλα; 


Μην είναι πρόνοια για την ομογένεια; 


Μην είναι οι βλέψεις για τα ράφια των σούπερ μάρκετ που θα φιλοξενήσουν τα ελληνικά κηπευτικά. Για αυτό δεν είχε ταξιδέψει εκεί ο Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος με δικηγόρο ειδικευόμενο στις offshore; 


Εξ όσων γνωρίζουμε, ούτε πετρέλαιο πήραμε από τη Βενεζουέλα, ούτε ελήφθη κάποια μέριμνα για την ομογένεια, ούτε στείλαμε λαχανικά για να πουληθούν φρεσκότατα στο Καράκας. Είναι προφανές ότι η σχέση που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα...


 περιγράφεται με κάτι περισσότερο από τη συντροφική αλληλεγγύη.  


Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της σχέσης; 


Ακούγονται πολλά, κυρίως όταν έχει αποκαλυφθεί η χρηματοδότηση αδερφών κομμάτων, όπως οι Podemos. Δεν έχει αποδειχθεί τίποτα για τους δικούς μας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το παν για να επιβεβαιώνει τις υποψίες. 


Το καθεστώς Μαδούρο καταρρέει. Είναι εθνικά χρήσιμο η Ελλάδα να ταχθεί με σαφήνεια στο πλευρό της Δύσης. Και ας περιμένουμε να δούμε τι θα πέσει από τις τσέπες του Μαδούρο όταν τον γυρίσουν ανάποδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: