"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Πρέσπες του Αιγαίου;


Στην τριήμερη συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών ακούστηκαν πολλά. Ισως όχι τόσο ακραία όσο θα ανέμενε κανείς. Ούτε όμως και κάτι που να αιφνιδίασε ή να εξέπληξε όσους παρακολουθούν καθημερινώς τέτοιου είδους θεάματα. Η κριτική για την αντίληψη της κυβέρνησης και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα ξεδιπλώθηκε από πολλές πλευρές και είχε ποικίλες εντάσεις.  


Αν υπάρχει μία κοινή συνισταμένη και ένας κοινός παρονομαστής στην ηπιότερη εκδοχή, καταλήγει κάποιος στο ότι ο Τσίπρας και οι συναρμόδιοι συμφώνησαν κάτι πρόχειρο, χωρίς σεβασμό σε ευαισθησίες και δεδομένα και χωρίς βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να τελειώνουν. Τελείωσαν. Και ο ενθουσιασμός του διεθνούς παράγοντα ήταν πρωτοφανής.  


Τελειώνοντας με την Βόρεια Μακεδονία και την «βόρεια περιοχή του μέρους α’», όπως περιγράφεται η Μακεδονία στην συμφωνία των Πρεσπών, ευελπιστούν πλέον στην μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής και την αναστάτωση του χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το επεισόδιο και τι τελικά θα βγάλει η κάλπη. 


Κατά άλλα, για τους επόμενους μήνες θα ακούμε τις «αναλύσεις» του Μπίστη, του Ραγκούση, του Αντώναρου, της Παπακώστα και των άλλων «κεντροαριστερών». Εχουμε όμως εν όψει αυτών τελειώσει με τις τακτοποιήσεις-εξπρές των εθνικών θεμάτων, στις οποίες έχει ειδικευτεί ο Πρωθυπουργός μας; 


Πιθανώς και όχι. Μπορεί ο ίδιος να θεωρεί ότι θωρακίζει, όπως λέει, «ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς», ότι κι αν σημαίνει αυτό, αλλά θα παραμένει σε εκκρεμότητα το πώς ο ίδιος θα γραφτεί στην Ιστορία. Και φαίνεται ότι η τελευταία του λέξη δεν ήταν τα βαφτίσια των Μακεδόνων της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλλον έπεται και συνέχεια.  


Ο βουλευτής Καματερός από τα Δωδεκάνησα πέταξε μία ανιστόρητη βόμβα στην Βουλή, λέγοντας ότι θα ήθελε πολύ να υπογραφεί μία τόσο καλή συμφωνία όσο αυτή των Πρεσπών και με την Τουρκία και να λυθούν όλα τα προβλήματα… Δέχθηκε πολλά και ενθουσιώδη συγχαρητήρια στον καφενέ της Βουλής από τους συντρόφους του για αυτήν την μεγαλοφυή διατύπωση.  


Εκτός απροόπτου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου, σε λίγες ημέρες. Και παρεμπιπτόντως, η Τουρκία που έχει αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία, την… αναγνώρισε ξανά την Παρασκευή ως Μακεδονία παρόλο που τώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία.  


Τι έχουν να πουν Τσίπρας και Ερντογάν; Ειδικώς σε αυτήν την συγκυρία; 


Μήπως σχεδιάζεται ή έχει σχεδιαστεί κάποια λύση στα ελληνοτουρκικά τόσο καλή όσο και η Συμφωνία των Πρεσπών, να χαρεί και ο Καματερός; 


 Πάντως ο περιχαρής Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο την Παρασκευή το απόγευμα: «Ίσως το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό, κύριε Πρόεδρε; Ο φάκελος της Κύπρου;»


  Την απάντησή του ίσως θα πρέπει να την προσέξουμε πολύ:  


«Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις. Οι λύσεις, όμως, απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Εδώ είναι που λέμε: «Ωχ!»…



Δεν υπάρχουν σχόλια: