"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: H τεχνολογία είναι γεωπολιτικό όπλο

Μέρος της σημερινής τεχνολογίας σχεδιάσθηκε για να μπορούν οι ΗΠΑ να διεξάγουν ένα παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Οι «έξυπνοι» πύραυλοι που θα χτυπήσουν πιθανόν τη Συρία δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα καταναλωτικά αγαθά θέλουν τον πόλεμό τους.  

Γράφει ο Dr Money


Σε αντίθεση με τη Νεολιθική επανάσταση 12.000 χρόνια πριν και τη Βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιακή επανάσταση της εποχής μας αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 

Επομένως, η χώρα ή χώρες που είναι στην πρωτοπορία της τεχνολογίας έχουν μεγάλο γεωπολιτικό πλεονέκτημα.


Η ιστορία δείχνει ότι οι τεχνολογίες που σημαδεύουν μια εποχή προέρχονται συνήθως από μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα στη θέση του οδηγού σ’ αυτόν τον τομέα τις τελευταίες δεκαετίες και το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές εφαρμογές και στο μοντέλο διάχυσής τους στην καταναλωτική αγορά μέσω του ιδιωτικού τομέα.


Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα παράδειγμα.


Ο αμερικανικός στρατός είχε εντοπίσει πολύ νωρίς τη σημασία ενός αξιόπιστου ασύρματου συστήματος επικοινωνίας, στο οποίο τα κινητά τηλέφωνα θα είχαν κεντρικό ρόλο.


Το κινητό τηλέφωνο επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αλλά χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 1985 για να δημιουργήσει η General Dynamics ανεπτυγμένο δίκτυο γι’ αυτή τη συσκευή.


Η πρώτη πραγματική δοκιμασία του νέου συστήματος έγινε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου (Desert Storm) στο Ιράκ.


Το GPS είναι άλλο παράδειγμα αφού χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάσθηκε για να καθοδηγεί με ακρίβεια τα οχήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη και σήμερα, οι δορυφόροι που καθιστούν εφικτό το GPS λειτουργούν από την αμερικανική αεροπορία.


Η ψηφιακή κάμερα αναπτύχθηκε από το National Reconnaissance Office για να εκπέμπει εικόνες από τους δορυφόρους πίσω στη Γη. Διαφορετικά, κάποιο αεροπλάνο έπρεπε να πιάνει τα φιλμ από τις φωτογραφικές κάμερες που πέταγε ο δορυφόρος προς τη Γη.


Ο μισός αιώνας και πλέον που διήρκησε ο ψυχρός πόλεμος ήταν η χρυσή εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση δαπανούσαν μεγάλα ποσά για έρευνα και τεχνολογία, ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη.


Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Σοβιετική Ενωση και τώρα η Ρωσία ακολούθησαν το πιο παλιό γερμανικό μοντέλο, που βασιζόταν αποκλειστικά στην κρατική χρηματοδότηση και στον έλεγχο από το κράτος.


Ακόμη, το R&D της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό εμπόδιζε...



 την ανάπτυξη καταναλωτικών εφαρμογών.


Με εξαίρεση κάποιους επιμέρους τομείς στην άμυνα, όπου έχουν τις ίδιες δυνατότητες, η Σοβιετική Ενωση και τώρα η Ρωσία είναι πίσω κάποια χρόνια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τονίζουν οι ειδικοί.


Το τιτίβισμα-μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς τη Ρωσία περί νέων, «έξυπνων» πυραύλων που θα χτυπήσουν στόχους στη Συρία απηχεί την αίσθηση της υπεροχής που έχουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.


Φυσικά, τα πραγματικά δεδομένα θα δείξουν αν όντως έτσι είναι.


Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογική υπεροχή είναι σημαντικό γεωπολιτικό όπλο και οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι εκεί προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: