"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2018 και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Μέρος Α): Oι 10 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς σύμφωνα με το "ΤΙΜΕ"

Fleeing the Flames
Stuart Palley


Ένας κάτοικος φεύγει από το σπίτι του στο Thousand Oaks, Καλιφόρνια, στις 9 Νοεμβρίου με μόνο τα ρούχα στην πλάτη του. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στη Βόρεια και Νότια Καλιφόρνια στις αρχές Νοεμβρίου, αναγκάζοντας περίπου 160.000 να εκκενωθούν. Αυτή η εικόνα από τον Stuart Palley παρουσιάστηκε στο τεύχος 17 Δεκεμβρίου σε μια ιστορία για το τι σημαίνουν αυτές οι αγριες πυρκαγιες για το μέλλον μας: «Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να καίει, πνίγεται και λιώνει, η προετοιμασία είναι το μόνο πράγμα που θα μας προστατεύσει», «Όσο πιο γρήγορα και καλύτερα προσαρμόζουμε, τόσο λιγότερες ζωές θα χαθούν, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα μετακινηθούν και οι λιγότερες πόλεις και χώρες θα σβηστούν από τον χάρτη. Χωρίς δράση, μην κάνετε κανένα λάθος, το πρόβλημα δεν θα πάει μακριά και κανένα μέρος δεν θα μείνει αλώβητο. "


 
The Opioid Crisis
James Nachtwey for TIME



Ο αναπληρωτής σερίφης Dorothy Onikute ανταποκρίνεται σε μια κλήση υπερβολικής δόσης στις 4 Φεβρουαρίου στο Alcalde, N.M. Αυτή η φωτογραφία εμφανίστηκε στο "The Opioid Diaries", σε ειδική έκθεση της 5ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία η χρήση ναρκωτικών σκότωσε σχεδόν 49.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ πέρυσι.

Ο φωτογράφος James Nachtwey και ο Paul Moakley της TIME ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα για να τεκμηριώσουν ιστορίες με  χρήστες οπιοειδών. "Ο μόνος τρόπος για να το κατανοήσουμε πραγματικά", έγραψε ο Nachtwey, "ήταν να δούμε τι συμβαίνει με μεμονωμένους ανθρώπους, ένα προς ένα".


 
Road to Destruction
Jae C. Hong—AP/Shutterstock


Οι γραμμές κεντρικών λωρίδων είναι μερικώς ορατές κατά μήκος του δρόμου που καλύπτεται από λάβα  στην Pahoa της Χαβάης στις 11 Μαΐου. Η Kilauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, ξέσπασε  στις 3 Μαΐου.


 

On the Border
Pedro Pardo—AFP/Getty Images

Μια ομάδα μεταναστών της Κεντρικής Αμερικής κοντά στο πέρασμα El Chaparral στην Τιχουάνα εχει αναρριχηθεί στον φράκτη μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ στις 25 Νοεμβρίου. Αυτή η φωτογραφία του φωτογράφου Pedro Pardo της Agence France-Presse προέκυψε  μια ιδιαίτερα χαοτική Κυριακή . Σκηνές απεγνωσμένων οικογενειών που διασκορπίστηκαν από, ή βήχας από, εκρήξεις δακρυγόνων εκτέθηκαν στα άρθρα ειδήσεων και στα τηλεοπτικά δίκτυα ειδήσεων εκείνο το βράδυ.

Ωστόσο, αυτή η σκηνή ήταν πιο συγκλονιστική: καθορισμένοι ενήλικες που αγωνίζονται να μεταφέρουν ένα παιδί από τη μια χώρα στην άλλη, αναζητώντας ασφάλεια. 


 
Saying Goodbye
Ami Vitale—National Geographic Creative

Ο Joseph Wachira, 26 ετών, παρηγορεί τον Σουδάν, τον τελευταίο αρσενικό Βόρειο Λευκό Ρινόκο στον πλανήτη, λίγο πριν πεθάνει στην Κένυα τον Μάρτιο. Οι τελευταίες στιγμές του Σουδάν συλλήφθηκαν από τον φωτογράφο Ami Vitale, ο οποίος έχει διασχίσει τον κόσμο που καταγράφει την άγρια φύση, τις προσπάθειες διατήρησης και ένα περιβάλλον που απειλείται. Ο θάνατος του Σουδάν θα μπορούσε να σημαίνει την εξαφάνιση του είδους του, αν και οι επιστήμονες εξετάζουν άλλες επιλογές που αφορούν δύο θηλυκά που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών των βλαστικών κυττάρων και της συγκομιδής αυγών. "Ωστόσο, πρόσθεσε, όλη η ελπίδα δεν χαθεί. Αυτό μπορεί να είναι η κλήση αφύπνισης. Σε έναν κόσμο με περισσότερους από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να δούμε τον εαυτό μας ως μέρος του τοπίου. Η μοίρα μας συνδέεται με τη μοίρα των ζώων. "




 
Final Farewell
Salwan Georges—The Washington Post/Getty Images

Ο Gene Tabachnick, ένας φίλος των αδελφών David και Cecil Rosenthal, που σκοτώθηκαν στη συναγωγή The Tree of Life στο Πίτσμπουργκ στις 27 Οκτωβρίου, στέκεται κοντά στους τάφους τους κατά τη διάρκεια τελετής ταφής τρεις ημέρες αργότερα. Ο Σεσίλ, 59 ετών, και ο Δαβίδ, 56 ετών, ήταν μεταξύ των 11 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ένας ένοπλος πυροδότησε πυρά στη συναγωγή.





Man in the Middle
David Butow—Redux for TIME


Ο Jeff Flake, στο κέντρο,   στις 28 Σεπτεμβρίου, συνειδητοποιεί  πως από τη δική του κρίσιμη ψήφο εξαρτάται η τύχη ενός κατηγορούμενου  για σεξουαλική επίθεση όταν ήταν έφηβος ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις από τους συναδέλφους του

Η γερουσιαστής Chris Coons (D-Del.) είπε τα εξής σχετικά με τη σημασία αυτής της φωτογραφίας : "Αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση του πόσο ισχυρή είναι η πίεση εναντίον όποιου επιδιώκει να ακούσει τη συνείδησή του στην Ουάσινγκτον σήμερα".



 
Casualty of War
Tyler Hicks—The New York Times/Redux



Αυτή η εικόνα της 7χρονης Αμάλ Χουσεΐν τον Οκτώβριο επέστησε την παγκόσμια προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πολέμιο που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι 14 εκατομμύρια θα μπορούσαν να βρίσκονται στο όριο της πείνας. Μερικοί χρήστες του Facebook που μοιράστηκαν το άρθρο της New York Times με αυτήν την εικόνα, είδαν τις θέσεις τους προσωρινά να αφαιρούνται λόγω παραβίασης των κοινοτικών προτύπων του κοινωνικού δικτύου. Σε μια δήλωση προς τους Times, η εταιρεία είπε ότι "δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική εικόνα παγκόσμιας σημασίας".
Διαβάστε τον βραβευμένο με βραβείο Νόμπελ Tawakkol Karman σχετικά με τη σημασία αυτής της φωτογραφίας εδώ: «Είναι το πρόσωπο μιας σύγκρουσης που για τέσσερα χρόνια έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το μέλλον των παιδιών της Υεμένης - ή αν στην πραγματικότητα θα έχουν μέλλον . "


 
Troubled Terrain
Emanuele Satolli for TIME

Καθώς οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ στις 14 Μαΐου, η βία ξέσπασε σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων στα σύνορα της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με παλαιστίνιους διαδηλωτές, όπως ο τραυματίας, που μεταφέρεται  με άμαξα.
 
Ορισμένες ειδησεογραφικές οργανώσεις αγκάλιασαν μια προσέγγιση split-screen για να καταγράψουν την ημέρα: από τη μία πλευρά, η κόρη του Προέδρου Trump Ivanka Trump βοήθησε να αποκαλύψει μια πλάκα στη νέα πρεσβεία. από την άλλη, οι άνθρωποι βοήθησαν να μεταφέρουν τους τραυματισμένους ή νεκρούς μέσω του καπνού.


 
Moving On
Leah Millis,Reuters


Η Hope Hicks, Διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, εγκαταλείπει το Καπιτώλιο στις 27 Φεβρουαρίου, αφού έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από οκτώ ώρες ερωτήσεων από μια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την παρέμβαση των Ρώσων στις εκλογές. Ο Leah Millis, φωτογράφος προσωπικού για το Reuters, εκλεισε την υπερβολή της πολιτικής ζωής σε μια εικόνα: την ηρεμία και τη θύελλα.



ΠΗΓΗ ΤΙΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: