"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2018 και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Οκτώ γραφήματα λένε την ιστορία της τεχνολογίας το 2018

Της Shira Ovide 
 
Ήταν ακόμη ένα μνημειώδες έτος για τον κλάδο της τεχνολογίας - όχι απαραίτητα με την καλή έννοια. Το Bloomberg Opinion παραθέτει τα οκτώ μεγαλύτερα θέματα της τεχνολογίας για το 2018 καθώς και τι μας λένε για το μέλλον της βιομηχανίας.


Όπως και το 2017, ο κοινός παρονομαστής σε πολλά από αυτά τα θέματα είναι η απογοήτευση για την τεχνολογία ή για τις εταιρείες πίσω από αυτήν. Η λίστα με αντίστροφη σειρά σπουδαιότητας:
 
8) Ελπίδες και φόβοι για τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα: Στα οκτώ χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτοοδηγούμενου οχήματος της Google, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά και κάποιες σοβαρές αποτυχίες. Στις αρχές του έτους, ένα αυτοοδηγούμενο όχημα της Uber Technologies με εφεδρικό οδηγό χτύπησε και σκότωσε έναν πεζό –μια τραγική ένδειξη του πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να γίνει η αυτόνομη μεταφορά διαδεδομένη, αξιόπιστη και ασφαλής. Η Tesla και η αποσχισθείσα από την Google Waymo επίσης αντιμετώπισαν δυσκολίες με την τεχνολογία υποστήριξης οδηγών και με μια νέα υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό, αντίστοιχα. Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να καρποφορήσει.
Πήρε στην Waymo της Alphabet έξι χρόνια για να διανύσει 1 εκατομμύριο μίλια χωρίς οδηγό. Στη διάρκεια του 2018, διένυε την ίδια απόσταση κάθε έναν ή δύο μήνες.
 
View



7) Οι εργαζόμενοι της τεχνολογίας αποφάσισαν να μιλήσουν: Οι εργαζόμενοι καταφέρθηκαν εναντίον των εργοδοτών για σημαντικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς της Google πάνω σε πιθανή διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, της χρήσης τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς ή την επιβολή του νόμου και των αμοιβών στελεχών που κατηγορήθηκαν για ακατάλληλη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Η δραστηριότητα των εργαζομένων βοήθησε ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνουν αλλαγές στην πολιτική των εταιρειών. Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τεχνολογίας είναι το προσωπικό τους και τώρα οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στο πώς τους μεταχειρίζονται οι εταιρείες τους και επηρεάζουν τον κόσμο.
Πολλοί εργαζόμενοι τεχνολογικών εταιρειών έχουν την οικονομική ασφάλεια να τα πουν έξω από τα δόντια
View



6) Καλά νέα/κακά νέα για τα τσιπ: Οι κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών τα βρήκαν σκούρα με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας που έπληξε με δασμούς τα αγαθά τους, ενώ υπήρχαν φόβοι συντριβής μετά από μια πενταετή άνθηση της βιομηχανίας. Στα φωτεινά σημεία, σημειώθηκε πρόοδος σε τσιπ που φτιάχτηκαν για συγκεκριμένο σκοπό από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon -θετικό για τον ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά αρνητικό για κολοσσούς όπως η Intel.
Ένας δείκτης εταιρειών τσιπ υποαπέδωσε έναντι της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς φέτος. Ποσοστιαία μεταβολή από τα τέλη του 2017:
View

5) Ένα πιο ήσυχο έτος για την Uber (με την καλή έννοια):  Το χάος ήταν η φυσιολογική κατάσταση για την Uber το 2017, με επανειλημμένες διαμάχες γύρω από την εργασιακή της κουλτούρα, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα, διχασμό στο διοικητικό συμβούλιο και απομάκρυνση του Travis Kalanick από τη θέση του CEO. Ένα έτος και ένα νέο αφεντικό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο νέος CEO Dara Khosrowshahi αποκατέστησε σε έναν βαθμό την ειρήνη με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εργαζόμενους και σύναψε μια συμφωνία να δώσει χρήματα σε ανήσυχους μετόχους. Η Uber δεν θα απαλλαγεί ποτέ ολοκληρωτικά από την κρίση, ενώ διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Αλλά το σχετικά ήρεμο κλίμα και ο δρόμος της προς μια IPO το 2019, δείχνουν πόσο γρήγορα μια εταιρεία σε κρίση μπορεί να γυρίσει σελίδα.
Η ανάπτυξη εσόδων της Uber έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά οι επενδυτές παραμένουν ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές της
 
View

4) Χρήμα, χρήμα παντού: Με μερικές εξαιρέσεις, ήταν άλλο ένα γενναιόδωρο έτος για τις σούπερ σταρ νέες εταιρείες τεχνολογίας. Οι επενδύσεις στις startups του κλάδου αναμένεται να υπερβούν τα 200 δισ. δολάρια φέτος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκομιδή χρηματοδότησης από την δούσκα των dot-com. Οι IPOs της τεχνολογίας άρχισαν να ξεπηδούν σαν μανιτάρια μετά από μια περίοδο επιβράδυνσης και το 2019 μπορεί να επιφυλάσσει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο νέων όπλων όπως η Uber, η Lyft, η Pinterest και η κινεζική Bytedance. Ο μεγάλος φόβος: Η αφρόκρεμα των startups που ιδρύθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχουν στερηθεί ποτέ φρέσκων κεφαλαίων και οικοδόμησαν τις επιχειρήσεις τους με αυτό το δεδομένο. Εάν η ρευστότητα γίνει πιο σφικτή, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα. 
Το 2018 υπήρχε μια υγιής αγορά για επενδύσεις σε startups και αρχικές δημόσιες προσφορές της τεχνολογίας
View
 
3) Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η διαμάχη των χωρών έδειξε ότι ο κλάδος δεν ήταν ποτέ ανεπηρέαστος από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Λευκός Οίκος παρενέβη για να αντιστρέψει τη "θανατική ποινή" για την κινεζική κατασκευάστρια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ZTE Corp. Οι αμερικανικοί φόβοι για τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών και smartphone Huawei Technologies, οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστείλει την προτεινόμενη συγχώνευση-μαμούθ της Broadcom και επιχείρησε να σπείρει ανησυχίες για θέματα ασφάλειας στους πελάτες της Huawei. Η σύλληψη κορυφαίου στελέχους της Huawei επιδεινώνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι η τεχνολογία δεν είναι ένας αρμονικός ήλιος αλλά πλανήτες με διαφορετική τροχιά. 
Από τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, μόνο δύο ετοιμάζονται να κλείσουν το έτος με άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας

View


2) Διευρύνονται οι ρωγμές για τις Big Tech: Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας ήταν συγχρόνως υπερβολικά ισχυρές και υπερβολικά ευάλωτες. Υπήρχε ένας συνεχής απολογισμός για τα φρικτά ελαττώματα δημοφιλών χώρων συγκέντρωσης στο διαδίκτυο όπως το Facebook και το YouTube, ενώ βουλευτές σε πολλές χώρες διερωτήθηκαν εάν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να διασπαστούν ή να τιμωρηθούν. Εντός της Κίνας, ο κλάδος αναστατώθηκε από τις συγκρούσεις με την κυβέρνηση. Το ίδιο έτος που η Apple και η Amazon.com έφτασαν προς στιγμήν τα 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έπληξαν τις δύο εταιρείες, όπως επίσης την Facebook, την Tencent και άλλους κολοσσούς. Αξίζει να παρακολουθήσουμε εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα βάλουν όρια στους γίγαντες της τεχνολογίας καθώς η δύναμή τους φθίνει από μονή της.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά για κάποιες από τις τεχνολογικές υπερδυνάμεις του κόσμου. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη των εσόδων:
View

1) Το καταστροφικό έτος του Facebook: Είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία σε οποιονδήποτε κλάδο που να είχε χειρότερες 365 ημέρες. Υπήρξε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, που ήταν η επιτομή των χαλαρών προτύπων προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Facebook. O Μark Zuckerberg αναγνώρισε ότι η χρήση του κοινωνικού δικτύου έπεσε σε τοίχο και η μηχανή των διαφημίσεων κλάταρε -πυροδοτώντας απώλειες ρεκόρ στη χρηματιστηριακή αξία. Σημαντικοί insiders εγκατέλειψαν την εταιρεία ενώ η ηθική της ηγεσίας αμφισβητήθηκε εντός και εκτός εταιρείας. Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την Facebook ότι υποκίνησε εθνική βία στην Μιανμάρ. Επίσης η εταιρεία έγινε σάκος του μποξ για τους βουλευτές. Και υπήρχαν και περισσότερες άσχημες λεπτομέρειες για ξένους προπαγανδιστές που κάνουν κατάχρηση του κοινωνικού δικτύου για παραπλάνηση. 
Η εταιρεία έχει κάνει πολλά για να επιδιορθώσει τα προβλήματα αλλά το Facebook αντιπροσωπεύει τα δεινά του κόσμου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στο διαδίκτυο και μεγεθύνονται. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα ανακάμψει η εταιρεία χωρίς μια θεμελιώδη αναμόρφωση του συστήματος των ανεξέλεγκτων διαφημίσεων, της μαζικής συλλογής δεδομένων και της επιβράβευσης όσων αποσπούν την προσοχή. Η Facebook άντεξε πολλές καταιγίδες στην σχεδόν 15ετή ιστορία της αλλά αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος κρίσης. Αναμένατε περισσότερες αναταράξεις το επόμενο έτος. 
Η μετοχή της Facebook βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την πρώτη της ετήσια πτώση από την καταστροφική IPO της εταιρείας το 2012

View

Δεν υπάρχουν σχόλια: