"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Οι φίλοι είναι ο αλγόριθμος. H αλήθεια είναι ο αλγόριθμος



Εσύ ανέβασες το hoax για τον αλγόριθμο στο fb σου; Για το πώς θα νικήσεις τον αλγόριθμο και θα είσαι δημοφιλής; Αλλά πάλι δεν έγινες; Ποιοι είναι δημοφιλείς;  


Το fb είναι το cafe που αράζουμε όταν ξεφεύγουμε για λίγο από την πραγματική ζωή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.


Για να είσαι δημοφιλής εκεί ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Fake news, hoaxes, κατάρες για τους «προδότες» τους αντίπαλους. Και πας ψηλά. Μέχρι να συναντήσεις την πραγματικότητα.  Εξάρτηση, απεξάρτηση. Αλήθειες, ψέματα. Η πραγματικότητα είναι ο τοίχος. Ο τοίχος του fb είναι ο ψεύτικος καθρέφτης σου. Τόλμησε να γράψεις κάτι που είναι αντί και θα καταλάβεις. Πήγαινε κόντρα στο ρεύμα και θα ψάχνεις τα like με το κυάλι.   


Ούτε αλγόριθμοι, ούτε viral, ούτε κόλπα πως να γίνετε δημοφιλείς στο fb σας. Φίλοι είμαστε. Και εκεί και έξω. out of the box. Και είτε είστε 10, είτε 110,  τα ίδια έχω να γράψω. Και κάπου θα συμφωνήσουμε, και σε κάποια θα διαφωνήσουμε. Ειλικρινείς να είμαστε, και να μην πουλάμε φούμαρα. Και ακόμα καλύτερα, να μην «πουλάμε» τίποτα.  


Ένα φίλτρο πρέπει να βελτιώσει το fb και αυτό είναι να μαζέψει τους  ψεύτικους λογαριασμούς και τα χιλιάδες ψέματα που κυκλοφορούν τρολιές, ακόμα και για τις πρόσφατες πυρκαγιές για τα υπερόπλα λέιζερ των ψεκασμένων, και τα γκαζάκια που ανάβουν φωτιές να ταίζει τους ψεκασμένους με σοβαροφάνεια για μερικά likes.  


Τα likes στα hoaxes δεν είναι ψήφοι, είναι το σπρώξιμο στην ανοησία να πολλαπλασιασθεί, να βάλει στην βουλή και άλλους άχρηστους και παραμυθάδες. Μα like αφού!    

Στην φωτογραφία μια ανάρτηση του Adam Mosseri, του υπεύθυνου του Newsfeed (τοίχου) στο Facebook  για το τι βλέπουμε όλοι στους τοίχους μας. Αφού ο τυπάς είναι ok με 90 likes, γιατί να το σκοτίζουμε για το πόσοι βλέπουν τα δικά μας; Όποιος θέλει να τα δει δεν τον εμποδίζει κανένας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ψάξιμο αλλά οι φίλοι δεν χάνονται. Το fb είναι ένα μικρό τμήμα της ζωής μας, να σεβαστούμε κάθε στιγμή μας και σε αυτό. 


Οι φίλοι είναι ο αλγόριθμος! Και για την πολιτική και τους πολιτικούς, η αλήθεια είναι ο αλγόριθμος. Και ας μην σε κάνει δημοφιλή. Και ας συναντάς εμπόδια. Και ας είσαι και μόνος σου, μερικές φορές. Εσύ και οι σκόρπιες σκέψεις σου βουνό. 
Έχουμε συνηθίσει στην ευκολία. Πως θα γίνεις viral. Η ζωή δεν είναι ένα δωμάτιο all inclusive με όλες τις παροχές εύκολα στην διάθεση σου. Το πακέτο δεν περιλαμβάνει μόνο γέλια και χαρές και selfies. Οι απόψεις...

 είναι καρφιά, που μπαίνουν στον τοίχο, και οι διακινητές τους τα σφυριά που πιέζουν τα καρφιά στους τοίχους, μέχρι να μπει στέρεα ή να βγει από την άλλη πλευρά σε ένα σαθρό τοίχο

Η κοινωνία είναι ο τοίχος.
Οι φίλοι είναι ο αλγόριθμος. 
Η αλήθεια είναι ο αλγόριθμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: