"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΤΑΛΙΝΟΦΑΣΙΣΤΑΡΑΔΙΚΟ: Η χώρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρειάζεται "αποχουντοποίηση"…

Του Κώστα Στούπα 


Τα "σκαμπίλια" που πέφτουν στην κυβέρνηση είναι αλλεπάλληλα και εκτός της οικονομίας η οποία παραμένει σε "σοβιετικού" τύπου χειμέρια νάρκη, ακουμπούν πλέον και τον σκληρό πυρήνα του κράτους δικαίου, την κατάσταση στη δικαιοσύνη και την ελευθερία του τύπου.



Χθες το ΚΕΦΙΜ δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Καναδικού Ινστιτούτου Fraser σύμφωνα με τα οποία από άποψη οικονομικής ελευθερίας η χώρα μας κατατάσσεται 108η μεταξύ 162 χωρών μαζί με την κομμουνιστική Κίνα και την Σουαζιλάνδη.



Η κατάσταση της κλειστής οικονομίας συνιστά τη μια πλευρά της ελληνικής ανελευθερίας, η ελευθερία του τύπου και η κατάσταση της δικαιοσύνης αποτελούν δυο άλλους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος που η κρατική εξουσία προσπαθεί να χειραγωγήσει.



Τελευταία εγχειρήματα από πλευράς κυβέρνησης είναι η προσπάθεια "κουκουλώματος" των ευθυνών στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και οι συλλήψεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος που πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων.



Ευτυχώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπαναχώρησε μετά τη δημόσια κατακραυγή στην απόφαση να παγώσει την έρευνα για τις ευθύνες στο Μάτι, με πρόσχημα να προηγηθεί το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που κινείται στο μήκος κύματος του Μαξίμου.



Η περίπτωση της επιθεώρησης "Athens Review of Books" συνιστά κραυγαλέο σκάνδαλο και αναμένεται να έχει διεθνές αντίκτυπο.



Η υπόθεση της "Athens Review of Books" έχει ως εξής:  Το περιοδικό δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη η οποία αναφερόταν στο παρελθόν του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του οποίου το πολιτικό παρελθόν ως μέλος του φιλοσοβιετικού ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι σε όλους γνωστό.



Ο υπουργός με δικαστική απόφαση που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, προσπάθησε να βάλει λουκέτο στο περιοδικό δεσμεύοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εκδότριας και τα έσοδα από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου. Οι δικαστές που επικύρωσαν την περίεργη αυτή απόφαση εν συνεχεία διορίστηκαν από την κυβέρνηση σε υψηλές θέσεις.



Για την απόφαση αυτή η επιθεώρηση "Athens Review of Books" προσέφυγε στο ECHR (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κάνοντας ταυτόχρονα αγωγή για κακοδικία.



Το αποτέλεσμα αυτής της προσφυγής είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, να γίνει δίκη με κατηγορούμενους τον Πρόεδρο και δύο Αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ειδικό Δικαστήριο. Τούτο θα λάβει χώρα στις 9 του προσεχούς Οκτωβρίου.



Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έχει δεχθεί καίρια πλήγματα. Ο δείκτης Rule of Law υποχωρεί συνεχώς από το 2015 και μετά και βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Ιορδανία και η Ναμίμπια, στην 101η θέση της λίστας.



Είναι προφανές πως στη χώρα μας ...

η οικονομική ανελευθερία δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. 


Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία του τύπου αντιμετωπίζουν όλο και δυσκολότερες καταστάσεις.



Αν αυτό που προσδιορίζεται σαν Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Τόξο στην πολιτική σκηνή και την ελληνική κοινωνία δεν αφυπνιστεί, η χώρα μας κινδυνεύει να διολισθήσει ακόμη χαμηλότερα και να απομακρυνθεί περαιτέρω από τη χορεία των δημοκρατικών κοινωνιών.



Όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροή στη δικαιοσύνη και τον τύπο, αλλά οι καταστάσεις αυτές επί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.



Η διεθνής εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στις διάφορες κατατάξεις είναι πιο αντικειμενική από την θολή εικόνα που έχουμε εκ των έσω. Τούτο συμβαίνει γιατί η κατάστασή μας μοιάζει με εκείνη του βατράχου που βρίσκεται σε μια κατσαρόλα πάνω σε ένα ανοιχτό ηλεκτρικό μάτι και δεν αντιλαμβάνεται την άνοδο της θερμοκρασίας. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο βρασμού θα είναι αργά...



Η χώρα χρειάζεται νέα μεταπολίτευση, "αποχουντοποίηση" και ανεξάρτητους δημοκρατικούς θεσμούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: