"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πόλεμος πολιτικών τσαρλατάνων για...την ευχή του Αλλάχ ! Το ΑΚΡ έκανε ύμνο του το «Μπισμιλλάχ» και ξέσπασε θύελλα

Το ΑΚΡ έκανε ύμνο του το «Μπισμιλλάχ» και ξέσπασε θύελλα Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η χρήση του «Bismillah» (με την ευχή του Αλλάχ) στον ύμνο του κυβερνώντος κόμματος AKP για την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα απορρίψει την απόφαση του Ανώτατου Εκλγοικού Συμβουλίου να απαγορεύση τη χρήση του τραγουδιού στην εκστρατεία του κόμματος.

«Λέγοντας bismillah δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείς τη θρησκεία για πολιτικούς λόγους, καθώς κάθε μουσουλμάνος στη χώρα μας ξεκινά την εργασία του λέγοντας τη λέξη. Μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε ένανν πολιτικό να χρησιμοποιεί το "bismillah", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μποζντάγ στους δημοσιογράφους.

Το ζήτημα προκάλεσε έριδες μεταξύ του ΑΚΡ και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), το οποίο υπέβαλε το αίτημα στην Επιτροπή για απαγόρευση.

«Το bismillah είναι ιερό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Σεζγκίν Ταρινκουλού, κατηγορώντας το ΑΚΡ ότι κάνει κατάχρηση μίας αξίας που μοιράζεται όλη η χώρα ανεξαρτήτως πολιτικής πεποίθησης.


Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ΑΚΡ χρησιμοποιεί τη φράση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως το Εκλογικό Συμβούλιο θα το απαγορεύσει, θέλοντας έτσι να φανεί ξανά ως θύμα λογοκρισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: