"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν θέλει να βάλει φυλακή τη Μις Τουρκία 2006


O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να βάλει στη φυλακή το μοντέλο και πρώην Μις Τουρκία Μερβέ Μπουγιούκσαρατς, καθώς υποστηρίζει πως τον προσέβαλε μέσω Διαδικτύου.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζητά τη διετή κάθειρξη της 27χρονης καλλονής με την κατηγορία της προσβολής δημόσιου αξιωματούχου.


 Η Μερβέ Μπουγιούκσαρατς είχε ανεβάσει στο Ιnstagram μια παραλλαγή του εθνικού ύμνου της Τουρκίας με τίτλο «Tο ποίημα του μάστορα» που σατίριζε τον Ερντογάν. Στη γειτονική χώρα οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου τον αποκαλούν όντως και «μάστορα».


 Η ίδια στην απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες και τόνισε πως «ανέβασε» το συγκεκριμένο ποίημα επειδή θεώρησε πως είναι αστείο και ανέφερε πως δεν είχε στόχο να προσβάλει τον πρόεδρο της χώρας.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία μέσω e-mail στον εισαγγελέα και αμέσως μετά ο δικηγόρος του Ερντογάν ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία της πρώην Μις Τουρκία.


Ο δικαστικός λειτουργός υποστήριξε από την πλευρά του πως αυτά που έγραψε η Μερβέ Μπουγιούκσαρατς «δεν εντάσσονται στην ελευθερία της έκφρασης καθώς προσβάλλουν, μειώνουν την προσωπικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεπερνούν κάθε όριο σάτιρας».


Η Μπουγιούκσαρατς το 2006 είχε στεφθεί με τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας στην Τουρκία. Είχε συμμετάσχει και στο «Survivor» της Τουρκίας όπου μετά την επιστροφή της από την τηλεοπτική αυτή περιπέτεια είχε μπει σε μεγάλη διαμάχη με τον παραγωγό Ατζούν Ιλίτζαλι, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των συμμετεχόντων. Ο Ιλίτζαλι έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP.


Μπαράζ συλλήψεων:


Τον Δεκέμβριο του 2014 Τούρκοι αστυνομικοί είχαν εισβάλει στην εφημερίδα «Zaman» και στο τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu και είχαν συλλάβει διευθυντές, ηθοποιούς και παραγωγούς με την κατηγορία συμμετοχής στην προσπάθεια της ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης το 2013 από το ισλαμικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας συνελήφθησαν και ανακρίνονται με την κατηγορία των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών συνομιλιών πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και του Ερντογάν.

Με εντολή της Εισαγγελίας της Αγκυρας, αστυνομικοί εισέβαλαν στα σπίτια των υπόπτων, προχώρησαν νωρίς το πρωί σε συλλήψεις σε 20 πόλεις της χώρας.
Από τον περασμένο Ιούλιο, η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ανακρίνει δεκάδες αστυνομικούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους που είναι ύποπτοι ότι κατέγραψαν παράνομα συνομιλίες του Ερντογάν, της οικογένειάς του και υπουργών του.

Ολοι οι ύποπτοι πρόσκεινται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ή ενήργησαν για λογαριασμό του. 

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι δημιούργησε ένα παρακράτος, ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του AKP με την κατασκευή σκανδάλων, τα περισσότερα είχαν στόχο τον Ερντογάν, και βασίζονταν σε τηλεφωνικές υποκλοπές. 
Ηδη τη Δευτέρα εκδόθηκε δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν, όπως και του δημοσιογράφου Εμρέ Ουσλού, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία και ζει στις ΗΠΑ. 

Πυρά κατά του κεντρικού τραπεζίτη

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε έντονα στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερντέμ Μπαστσί καθώς του ζητά μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5%.
«Δεν έχουμε αντίρρηση στην ανεξαρτησία της τράπεζας αυτής… Ομως, πρόεδρε, με την κυβέρνηση δίνεις μάχη ανεξαρτησίας, όμως μήπως έχεις σχέσεις εξάρτησης με άλλους;… Θέτουμε το ερώτημά μας αν αυτή η τράπεζα είναι υπό την επιρροή άλλων κέντρων».

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αρνείται τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων λόγω πληθωριστικών πιέσεων που καταγράφει, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ζητά τη μείωση των επιτοκίων για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: